Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους από τις πλημμύρες που σάρωσαν την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Οι καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων, λίγες μέρες μετά την 15η επέτειο του φονικού τσουνάμι, έκαναν μούσκεμα χιλιάδες κατοίκους της πόλης των 30 εκατομμυρίων καθώς περίμεναν το σώου των πυροτεχνημάτων για την έλευση του νέου έτους, προκαλώντας παράλληλα εκτεταμένες πλημμύρες σε τουλάχιστον 90 γειτονιές, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εθνικών Καταστροφών της Ινδονησίας, Άγκους Γουϊμπόμπο.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κι ένα αεροδρόμιο έκλεισε καθώς η στάθμη των υδάτων έφθασε σε αρκετές περιοχές τα τρία μέτρα, όπως αποκαλύπτουν εικόνες και βίντεο που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου.

Ορισμένα από τα θύματα πέθαναν λόγω υποθερμίας, ενώ ένας 16χρονος μαθητής Λυκείου υπέστη ηλεκτροπληξία από καλώδιο ρεύματος που έπεσε στα νερά. Η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Ινδονησίας αναγκάστηκε να κόψει το ρεύμα σε εκατοντάδες συνοικίες προκειμένου να αποτρέψει κι άλλες ηλεκτροπληξίες.

Οι Αρχές της Ινδονησίας επιστράτευσαν κάπου 120.000 διασώστες για να συνδράμουν στην απομάκρυνση των κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές και στην απάντληση των υδάτων, καθώς αναμένονται νέες βροχοπτώσεις. Ήταν οι χειρότερες πλημμύρες που έπληξαν τη Τζακάρτα από το 2013, όταν σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι από τις βροχές των μουσώνων.