Το ρωσικό φυσικό αέριο θα μεταφέρεται πλέον στη Βουλγαρία από τον TurkStream

Παρακάμπτεται η Ουκρανία


ΚΟΣΜΟΣ
21:37
30/12/2019
Το ρωσικό φυσικό αέριο θα μεταφέρεται πλέον στη Βουλγαρία από τον TurkStream
1
loading

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα (30/12) ότι συμφώνησε με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom να εφοδιάζεται από τον Ιανουάριο με φυσικό αέριο μέσω του νέου, υποθαλάσσιου αγωγού TurkStream, που περνά από τον Εύξεινο Πόντο, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

«Ολοκληρώσαμε με την Gazprom την αλλαγή του σημείου εισόδου της διανομής... Είναι σωστό για τη Βουλγαρία (…) το σημείο εισόδου να είναι το Στράντια 2», στα βουλγαροτουρκικά σύνορα, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας, Τεμενούικα Πετκόβα. Όπως είπε, με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν 70 εκατομμύρια λέβα (35 εκατ. ευρώ) ετησίως, από τους φόρους διαμετακόμισης που καταβάλλονται στη Ρουμανία, χώρα που γειτονεύει με την Ουκρανία απ’ όπου περνούσε μέχρι τώρα το ρωσικό αέριο. Η τιμή του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία μπορεί επίσης να μειωθεί κατά 5%.

Ο νέος αγωγός TurkStream, που θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Ιανουαρίου, θα συνδέσει τη Ρωσία με την Τουρκία δια θαλάσσης, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Η Βουλγαρία, που εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, είχε βρεθεί σε αδιέξοδο τον Ιανουάριο του 2009, κατά τη διάρκεια της ρωσοουκρανικής κρίσης εξαιτίας της οποίας διακόπηκαν οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Μέσω του Turkstream η Βουλγαρία θα παραλαμβάνει 2,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για να μην εξαρτάται πλήρως από τη Μόσχα, η Σόφια επιδιώκει να βρει και άλλες πηγές ενέργειας. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησε την άνοιξη την κατασκευή ενός αγωγού για να συνδεθεί με τον Tanap/Tap που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς τη δυτική Ευρώπη. Επίσης, άρχισε να παραλαμβάνει μικρές ποσότητες αμερικανικού υγροποιημένου αερίου.

Παράλληλα, η Βουλγαρία επιδιώκει να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο για το φυσικό αέριο προς τη δυτική Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό κατασκευάζει από τον Σεπτέμβριο έναν αγωγό μήκους 474 χιλιομέτρων που θα συνδέσει τον Turkstream με τη Σερβία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar dk.

    Οι Ρώσοι έκαναν τα πάντα να χάσουν έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες και των έχασαν. Με την ευκαιρία έχασαν και την Λιθουανία και την Πολωνία... Και τώρα θα τα πουλάνε στην Κίνα, όμως με πολύ πιο ακριβή μεταφορά ενώ με πολύ πιο χαμηλή τιμή του εμπορεύματος. Είναι μια ακόμα \"ειδική λογική\" της τρελής αυτοκρατορίας του Πούτιν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει