Για ένα «άλμα στο άγνωστο» προειδοποίησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε περίπτωση νίκης του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας που θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο, στις 18 Σεπτεμβρίου 2014.

«Μέσα σε ένα χρόνο, οι πολίτες που ζουν στη Σκωτία θα κάνουν μια επιλογή που θα μπορούσε ριζικά και για πάντα να αλλάξει τη χώρα τους», δήλωσε ο Κάμερον.

«Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014 είναι η ημερομηνία όπου για τη Σκωτία θα είναι η ώρα των επιλογών: Το καλύτερο για τη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο ή ένα άλμα προς το άγνωστο;» συνέχισε. «Ελπίζω πραγματικά ότι η Σκωτία θα αποφασίσει να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μαζί, πετύχαμε πολλά. Είμαστε μια οικογένεια εθνών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο χρόνος δεν είναι ώριμος για να μειωθεί αυτή η σχέση», συμπλήρωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Στις 18 του Σεπτέμβρη του 2014 οι Σκωτσέζοι θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας για την επαρχία τους, που από το 1707 συνδέεται με το βρετανικό στέμμα. Η Σκωτία, με επικεφαλής το Εθνικό Κόμμα (SNP), απολαμβάνει ήδη μεγαλύτερη αυτονομία από το 1997 στο Ηνωμένο Βασίλειο, που περιλαμβάνει, επίσης, την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας έχει την ευθύνη στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, του περιβάλλοντος και της δικαιοσύνης. Σχεδόν όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ του «ναι».