Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 20 επιβεβαίωσαν τις διαφωνίες τους ως προς μία ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου της συνόδου κορυφής στην Αγία Πετρούπολη, συμφωνώντας μόνο ως προς την γενική καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου «επιβεβαιώθηκαν οι διαφωνίες ως προς τη Συρία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ενρίκο Λέτα, πρωθυπουργός της Ιταλίας, η οποία απορρίπτει την επιλογή ανάληψης δράσης στη Συρία χωρίς την εντολή του ΟΗΕ.

«Η ατμόσφαιρα ήταν σοβαρή, όχι τεταμένη», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

«Το θέμα για ορισμένους ήταν ποια πλευρά έκανε χρήση χημικών όπλων. Ο Πούτιν δεν δίνει απάντηση. Λέει ‘’οι μεν ή οι δε και αναμφίβολα και οι μεν και οι δε’’».

Οι διμερείς επαφές μεταξύ των ηγετών της Ομάδας των 20 που χαρακτήρισαν τη χθεσινή ημέρα, συνεχίσθηκαν αργά τη νύχτα, μετά το δείπνο και το θέαμα που ακολούθησε, με τη συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν για μία ακόμη φορά τις απόψεις τους για τη Συρία», δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες «επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να εργάζονται για την ανάπτυξη της συνεργασίας τους σε πολλούς τομείς».

Η σημερινή ημέρα άρχισε νωρίς το πρωί με πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Από το περιβάλλον του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έγινε γνωστό ότι ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς θα συναντηθεί εντός του πρωινού με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας.

Από την Αγία Πετρούπολη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνέχισε να ασκεί πιέσεις επί του Κονγκρέσου υπερασπίζοντας πολιτικά τη θέση του υπέρ της χρήσης στρατιωτικής βίας κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, εν όψει της 9ης Σεπτεμβρίου και της σύγκλησης των αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων που θα κληθούν να δώσουν στην έγκρισή τους στην επιλογή αυτή.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί στην πολιτική εκστρατεία αυτή να βασισθεί στην αλληλεγγύη των ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ , αφού μόνο ο Φρανσουά Ολάντ υποστηρίζει σαφώς την επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, που βρίσκεται επίσης στην Αγία Πετρούπολη, επανέλαβε χθες σε ανακοίνωσή του «ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, μία πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή της αιματοχυσίας».

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες την παρουσία στην Αγία Πετρούπολη και του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι με αποστολή την προώθηση της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2» για τη Συρία.