Την πιο απίστευτη «συμβουλή» φαίνεται πως έδιναν οι υπεύθυνοι της ακαδημίας μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης στους μαθητές, ενθαρρύνοντάς τους να καπνίζουν για να ελέγχουν το βάρος τους!

Ειδική επιτροπή ανέλαβε να ερευνήσει σχετικούς ισχυρισμούς για το πώς η ακαδημία εξέθετε σε κίνδυνο τους μαθητές της.

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία επικαλείται το BBC, οι νεαροί χορευτές είχαν πολύ σκληρή ρουτίνα προπόνησης, εκπαίδευσης και παραστάσεων.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Susanne Reindl-Krauskopf ανέφερε χαρακτηριστικά πως αποκαλούσαν τους μαθητές με το μικρό τους όνομα και το… μέγεθος των ρούχων τους.

«Είναι σαφές πως τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ήταν επαρκώς προστατευμένοι από διακρίσεις, παραμέληση και αρνητικές ιατρικές επιπτώσεις» αναφέρει η έκθεση της επιτροπής. Προσθέτει πως ο φόρτος της προπόνησης δεν ελεγχόταν επαρκώς και εξέθετε σε κίνδυνο το ευ ζην των παιδιών.

Η Κρατική Όπερα της Βιέννης ανακοίνωσε πως ήδη περιόρισε τις παραστάσεις των μαθητών της και πως θα μελετήσει την έκθεση της επιτροπής πριν σώσει πλήρη απάντηση.

Η Ακαδημία, που δημιουργήθηκε το 1771, θεωρείται μεγάλου κύρους. Πολλοί απόφοιτοί της χορεύουν για οργανισμούς όπως το London’s Royal ballet και το New York’s American Ballet Theatre.