Πολιτικά ακέφαλο το Κόσοβο, διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα για κυβέρνηση συνασπισμού

Πολλές οι ζυμώσεις στην Πρίστινα, ωστόσο δεν εμφανίζεται σημείο σύγκλισης


ΚΟΣΜΟΣ
17:24
17/12/2019
Πολιτικά ακέφαλο το Κόσοβο, διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα για κυβέρνηση συνασπισμού
loading

Μπορεί οι εκλογές στο Κόσοβο να έγιναν στις 6 Οκτωβρίου, ωστόσο η Πρίστινα παραμένει πολιτικά ακέφαλη, καθώς οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των κομμάτων που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις έχουν τελματώσει.

Ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» (LVV), Αλμπίν Κούρτι, δεν δείχνει διατεθειμένος να ικανοποιήσει το αίτημα της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου (LDK) του Ίσα Μουσταφά, ο οποίος διεκδικεί τη θέση του προέδρου Δημοκρατίας, όταν θα λήξει η θητεία του Χάσιμ Θάτσι, το 2021.

Ο πρόεδρος Δημοκρατίας εκλέγεται από το Κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο Κούρτι υποστηρίζει την άποψη ότι αυτός δεν θα πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής, αλλά να είναι προσωπικότητα γενικής αποδοχής.

Σήμερα, η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου εμφανίστηκε με νέα πρόταση, προβάλλοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ιδέα να αναλάβει την θέση του πρωθυπουργού το δεύτερο κόμμα, ενώ η «Αυτοδιάθεση» το αξίωμα του προέδρου Δημοκρατίας και του προέδρου της βουλής.

Η στελέχωση της κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων του κράτους αποτελεί το μοναδικό σημείο απόκλισης στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, σημειώνει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Κούρτι δήλωσε πρόσφατα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι γύρω από το πρόγραμμα και τους στόχους της κυβέρνησης έχει επιτευχθεί συμφωνία και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου, που θα συσταθεί σε σώμα η νέα Βουλή, θα υπάρξει συμφωνία και για τα πρόσωπα.

Πολιτικοί αναλυτές στην Πρίστινα εκτιμούν, ωστόσο, ότι ο Κούρτι δεν βιάζεται για τον σχηματισμό κυβέρνησης για κομματικούς λόγους. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι αναμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία που δρομολόγησε για την αλλαγή του καταστατικού, ώστε να μπορεί να είναι πρωθυπουργός, αλλά και να παραμείνει ταυτόχρονα αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση», κάτι που αποκλείει το ισχύον καταστατικό.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει