Τα πυρά του κατά εξτρεμιστικών οργανώσεων και κατά των παγκόσμιων στρατιωτικών δυνάμεων στρέφει ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας καταγγέλλοντας πως αποτελούν απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Κέρας της Αφρικής. Ο Άμπι Άχμεντ παρέλαβε σήμερα το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 για την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης με την Ερυθραία. 

Σε ομιλία στο δημαρχείο του Όσλο, την οποία μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο διεθνή ΜΜΕ, ενώπιον επισήμων προσκεκλημένων περιλαμβανομένου του βασιλιά Χάραλντ Ε’ της Νορβηγίας, ο Άμπι επαίνεσε την «καλή θέληση» του προέδρου της Ερυθραίας Ισαΐας Αφουέρκι και χαρακτήρισε «ακλόνητη»τη δέσμευση των δύο χωρών στην ειρήνη.

Όμως ο 43χρονος Άμπι, ο νεότερος πολιτικός ηγέτης στην Αφρική, έκανε λόγο επίσης για κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα του.

«Οι παγκόσμιες στρατιωτικές υπερδυνάμεις διευρύνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή. Τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις επιδιώκουν επίσης να αποκτήσουν μια πρόσβαση», είπε ο Άμπι, χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες ή οργανώσεις είχε υπόψη του.

«Δεν θέλουμε το Κέρας της Αφρικής να γίνει πεδίο μάχης για τις υπερδυνάμεις ούτε κρυψώνα για τους εμπόρους του τρόμου και τους μεσίτες της απελπισίας και της θλίψης», πρόσθεσε.

Ως στρατιώτης στη διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στην Αιθιοπία και την Ερυθραία (1998-2000), ο Άμπι είπε πως υπήρξε μάρτυρας της «αποκρουστικότητας της μάχης, της βαναυσότητάς της και του τι μπορεί να κάνει στους ανθρώπους».

«Ο πόλεμος είναι η επιτομή της κόλασης για όλους τους εμπλεκομένους. Το ξέρω επειδή βρέθηκα εκεί και γύρισα πίσω», είπε.

«Έχω δει αδέλφια να σφάζουν αδέλφια στο πεδίο της μάχης. Έχω δει μεγάλους άνδρες, γυναίκες και παιδιά να τρέμουν από τρόμο υπό τον φονικό καταιονισμό σφαιρών και βλημάτων πυροβολικού.»

Αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2018, ο Άμπι εφάρμοσε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις που του απέφεραν τον έπαινο όμως άνοιξε, επίσης, το καπάκι σε εντάσεις που είχαν επί μακρόν καταπιεστεί μεταξύ των πολλών εθνοτικών ομάδων της Αιθιοπίας.

«Βάλαμε τις βάσεις για μια αυθεντική πολυκομματική δημοκρατία, και σύντομα θα έχουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», είπε. Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάιο του 2020.

Ο Άμπι είπε πως η κυβέρνησή του απελευθέρωσε πολιτικούς κρατούμενους, έκλεισε κέντρα κράτησης και σταμάτησε τη φυλάκιση δημοσιογράφων.

Επικριτές του Άμπι λένε πως οι προσπάθειές του να επιβάλει την ενότητα – περιλαμβανομένης της δημιουργίας ενός μοναδικού εθνικού πολιτικού κόμματος – είναι καταδικασμένες με δεδομένο ότι τα 105 εκατομμύρια κάτοικοι της Αιθιοπίας ανήκουν σε περισσότερες από 80 εθνοτικές ομάδες.

Ογδόντα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο σε διαμαρτυρία για τη μεταχείριση ενός εξέχοντα ακτιβιστή, ενώ 409 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια των ταραχών.

Πέρυσι, η εθνοτική βία ανάγκασε περισσότερα από δύο εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες άλλους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις.