Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας θεωρεί την Ρωσία «ύποπτη για τρομοκρατία επί γερμανικού εδάφους», μετά την δολοφονία, τον περασμένο Αύγουστο, ενός 40χρονου Γεωργιανού, σε κεντρικό πάρκο του Βερολίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel, την έρευνα έχει πλέον αναλάβει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, καθώς υπάρχουν «αρκετά πραγματικά στοιχεία» ότι πίσω από την δολοφονία βρίσκονται είτε «ρωσικές αρχές» είτε αξιωματούχοι της φιλικά προσκείμενης στην Μόσχα κυβέρνησης της Τσετσενίας.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η υπόθεση λαμβάνει πλέον νέες διαστάσεις, με την ανώτατη διωκτική αρχή της Γερμανίας να υποψιάζεται επισήμως την Ρωσία για τρομοκρατικές πράξεις επί γερμανικού εδάφους. Αντιδρώντας στην εξέλιξη, η γερμανική κυβέρνηση απέλασε νωρίτερα σήμερα δύο στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Είχε μάλιστα προηγουμένως ενημερώσει σχετικά τον ρώσο Πρέσβη στο Βερολίνο Σεργκέι Γ. Νετσάγιεφ, επιδίδοντάς του αντίστοιχη ρηματική διακοίνωση.

Οι δύο ρώσοι πράκτορες χαρακτηρίστηκαν από τις γερμανικές αρχές «ανεπιθύμητα πρόσωπα»και πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα εντός επτά ημερών. Μέχρι τώρα ήταν διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες στην ρωσική πρεσβεία, αλλά, σύμφωνα με το Spiegel, εργάζονταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες GRU. Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας υπέβαλαν στο υπουργείο Εξωτερικών κατάλογο με πιθανούς υποψηφίους για απέλαση και η κυβέρνηση έκανε την τελική επιλογή, την οποία αιτιολόγησε επικαλούμενη έλλειψη συνεργασίας από τις ρωσικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία. Στην ρηματική διακοίνωση το Βερολίνο ζητά επιτακτικά από την Μόσχα να συνεργαστεί με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για την διαλεύκανση της υπόθεσης. «Η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα στο πλαίσιο της υπόθεσης», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και, όπως επισημαίνεται σε πολλά γερμανικά ΜΜΕ, εκτιμάται ότι η ρωσική κυβέρνηση θα «απαντήσει» με απέλαση γερμανών διπλωματών ή πρακτόρων από την Ρωσία.

Οι γερμανικές αρχές πάντως έχουν συλλάβει τον ρώσο Βαντίμ Κράσικοφ ως ύποπτο για την δολοφονία του Γεωργιανού, ό οποίος φέρεται να είχε πολεμήσει στο πλευρό των Τσετσένων αυτονομιστών. Ο Κράσικοφ θεωρείται ύποπτος και για την δολοφονία ρώσου επιχειρηματία στην Μόσχα το 2015 — και στις δύο περιπτώσεις είχε πλησιάσει το θύμα του επιβαίνοντας σε ποδήλατο βουνού. Υποτίθεται ότι εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός, ωστόσο οι έρευνες οδηγούν κατευθείαν στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στο οποίο υπάγεται και η υπηρεσία GRU. Επιπλέον, το θύμα, ο Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι, θεωρείτο από την Μόσχα «εχθρός του κράτους» και «τρομοκράτης».

Μέρκελ: Η Ρωσία δεν βοήθησε στην έρευνα για τη δολοφονία του Γεωργιανού

Η Γερμανία έλαβε την απόφαση να απελάσει δύο υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας αφού κατέστη σαφές πως η Ρωσία δεν συνεργαζόταν με την έρευνα για τη δολοφονία ενός Γεωργιανού στο Βερολίνο, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

«Θα συναντηθώ με τον Ρώσο πρόεδρο την ερχόμενη εβδομάδα και θα τον ενημερώσω», είπε η Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βρετανία. «Λάβαμε την απόφαση αυτή επειδή δεν βλέπαμε η Ρωσία να μας υποστηρίζει στην εξιχνίαση της δολοφονίας αυτής».

Η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία υποψιάζεται ρωσική ή ουκρανική ανάμειξη στη δολοφονία του Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι ο οποίος πυροβολήθηκε δύο φορές στο κεφάλι σε κεντρικό πάρκο του Βερολίνου τον Αύγουστο ενώ πήγαινε σε ένα τέμενος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.