«Η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου»

Απάντηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης


ΚΟΣΜΟΣ
16:08
02/12/2019
«Η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου»
3
loading

Στο πλαίσιο του καθημερινού briefing της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κληθείς να σχολιάσει το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης «σχετικά με τη μελλοντική οριοθέτηση της ΑΟΖ, θαλασσίων συνόρων και άλλων θεμάτων που φέρονται να παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας», αρμόδιος εκπρόσωπος τοποθετήθηκε σχετικά.

Πιο συγκεκριμένα, απάντησε ως εξής: «Ευχαριστούμε για την ερώτηση. Σε αυτό το στάδιο θα απαντήσουμε πιο γενικά και εάν στη συνέχεια έχετε follow up ερωτήσεις, θα σας απαντήσουμε σε διμερές επίπεδο. Γνωρίζετε ότι η Ε.Ε. έχει κατ' επανάληψη τονίσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές».

Και συμπλήρωσε: «Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι στις 15 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέστησε σαφή τη θέση του, ότι, δηλαδή, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτά επί του συγκεκριμένου ζητήματος».

Σε follow up ερώτηση του ίδιου δημοσιογράφου, ο οποίος ζήτησε τη θέση της Επιτροπής επί της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί εφεξής στο θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος επανέλαβε πως «ό,τι διαφορές κι αν υπάρχουν, θα πρέπει πάντα εστιάζουμε στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας και να επιλύουμε όλα τα δύσκολα θέματα ή τις διαφορές που υπάρχουν με διάλογο και διαπραγματεύσεις».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Γύπας

  Στα 12 μίλια εδώ και τώρα!!

 2. avatar gkagkarin.blogspot.com

  «Πρέπει να μπει τέλος στην απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και οι εγκλωβισμένοι να πάνε στην χώρα προορισμού τους» τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του «Open». Σημείωσε ότι το ζήτημα δεν είναι το «προφίλ» του πρόσφυγα ή του μετανάστη, αλλά το δικαίωμα που έχουν οι άνθρωποι να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/12/blog-post_2.html

 3. avatar SER 30

  ότι, δηλαδή, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτά επί του συγκεκριμένου ζητήματος». ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ '' ΔΙΑΛΟΓΟ '' ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ? ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΟΤΑΝ Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΣΟΓΛΑΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΗΤΑΡΑΣ ? ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΠΑΙΧΝΗΔΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΑ... ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΣΥΝΟΡΟ Η ΑΟΖ ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ . ΕΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ ΚΑΦΕ ΚΑΛΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΟΖ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΣΑΦΗ . ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΔΙΚΟ . ΤΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΩ ? ΝΑ ΔΕΧΘΩ ΜΕΡΟΣ Η ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΔΙΚΟ . ΤΙ ΛΕ ΡΕ . ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑ '' ΣΥΖΗΤΗΣΕ '' ?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει