Υπέρ των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Γαλλίας στο Μαλί, παρά τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου την περασμένη εβδομάδα που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 στρατιώτες,τάσσονται οι Γάλλοι, σε ποσοστό 58%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Το επίπεδο υποστήριξης του γαλλικού λαού παραμένει πολύ σταθερό» δήλωσε ο Ζερόμ Φουρκέ, ο οποίος συνέβαλε στη διενέργεια της δημοσκόπησης για λογαριασμό της Ifop, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο La Lettre de l’Expansion.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέταξε τον στρατό να επαναλάβει τις επιχειρήσεις του κατά των ενόπλων ισλαμιστών στη Δυτική Αφρική και άσκησε πιέσεις στους συμμάχους του να κάνουν περισσότερα μετά τον θάνατο 13 στρατιωτών στη διάρκεια της αποστολής τους.

Αργότερα σήμερα προγραμματίζεται στο Μέγαρο των Απομάχων, το στρατιωτικό σύμβολο του Παρισιού, εθνική τελετή για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. Της τελετής θα προεδρεύσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, στο Μαλί βρίσκονται περίπου 4.500 Γάλλοι στρατιώτες, οι οποίοι συμμετέχουν στον αγώνα των τοπικών αρχών για την αντιμετώπιση του τοπικού παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, Τζαμάατ αλ-Ισλαμ ουά-Μουσλιμίν (JNIM), που δρα στο Μαλί και άλλες γειτονικές χώρες.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι διεξάγεται έρευνα για το πώς συνέβη το δυστύχημα, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για το σοβαρότερο δυστύχημα στον γαλλικό στρατό από το δεκαετία του 1980.

Το δυστύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας κοντά στα σύνορα του Μαλί με την Μπουρκίνα Φάσο και τη Δημοκρατία του Νίγηρα. Τα ελικόπτερα συμμετείχαν σε επιχείρηση επίγειων δυνάμεων εναντίον ομάδων τζιχαντιστών.

Είναι το σοβαρότερο από το 1986, όταν γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στα βόρεια του Τζιμπουτί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 στρατιώτες.

Οργή έχουν προκαλέσει στη Γαλλία τα σκίτσα της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo για τους νεκρούς στρατιώτες του Μαλί. Την αγανάκτησή του εξέφρασε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ ο διευθυντής της εφημερίδας υπερασπίστηκε το «σατιρικό και ενίοτε προβοκατόρικο» πνεύμα της.