Έντονη κριτική από υποστηρικτές της κυβέρνησης του Μεξικού δέχονται τα μέλη μιας οικογένειας Μορμόνων με διπλή υπηκοότητα (μεξικανική και αμερικανική), που έχασαν πρόσφατα συγγενείς τους από επίθεση ενόπλων, για τις πιέσεις που ασκούν στις ΗΠΑ προκειμένου τα καρτέλ της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ένοπλοι που πιστεύεται πως ανήκαν σε καρτέλ παράνομης διακίνησης ναρκωτικών «γάζωσαν» τα αυτοκίνητα με τα οποία κινούνταν τα θύματα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις μητέρες και έξι παιδιά.

Τα θύματα είχαν την αμερικανική και τη μεξικανική υπηκοότητα και η επίθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και καταδίκη της επίθεσης από τις ΗΠΑ.

Τα θύματα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ανήκαν σε οικογένειες μορμόνων που πήγαν στο Μεξικό από τις ΗΠΑ, πριν από δεκαετίες, ενώ μερικοί από τους συγγενείς τους στις ΗΠΑ κατέθεσαν αίτημα στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση να χαρακτηρίσει τα καρτέλ των ναρκωτικών ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του δήλωσε ότι θα χαρακτηρίσει τις συμμορίες των ναρκωτικών ως τρομοκρατικές οργανώσεις προκαλώντας ανησυχίες για την ανάληψη δράσης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό, ώστε οι οργανώσεις αυτές να εξαρθρωθούν και τα μέλη τους να συλληφθούν, σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης της πίεσης που η Ουάσινγκτον ασκεί στο Μεξικό ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2020.