Η ΕΕ ζήτησε σήμερα από την Μάλτα να δεχθεί στο έδαφός της μια ομάδα 102 επίδοξων μεταναστών που επιβαίνει σε ένα δεξαμενόπλοιο, στο οποίο οι αρχές της Βαλέτας αρνήθηκαν την είσοδο στην χώρα και το έστειλαν πίσω προς τις ακτές της Λιβύης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια πράξη που είναι«αντίθετη με την διεθνή νομοθεσία».

«Είναι ανθρωπιστικό καθήκον των αρχών της Μάλτας να επιτρέψουν στους ανθρώπους αυτούς να αποβιβαστούν», υπογραμμίζει σε δήλωσή της η επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρεμ. «Η αποστολή του πλοίου προς την Λιβύη θα ήταν αντίθετη με την διεθνή νομοθεσία», επισημαίνει η ίδια.

Η Μάλστρεμ υπογράμμισε ότι ο καπετάνιος του πλοίου, το οποίο είχε περισυλλέξει τους μετανάστες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τέσσερις έγκυες, μια τραυματισμένη γυναίκα και ένα μωρό πέντε μηνών, είχε αποστείλει «σήμα επείγουσας ιατρικής ανάγκης καθώς η τραυματισμένη γυναίκα χρειάζεται να νοσηλευτεί άμεσα».

«Ως εκ τούτου η Επιτροπή ζητεί επιμόνως από την Μάλτα να δώσει άδεια στους ανθρώπους αυτούς να αποβιβαστούν το ταχύτερο δυνατό», καθώς «είναι κρίσιμης σημασίας να σωθεί η ζωή αυτών των ανθρώπων».

Η Μάλτα υποδέχθηκε την Κυριακή το βράδυ μια ομάδα 120 επίδοξων μεταναστών, αλλά αρνήθηκε χθες την πρόσβαση μιας άλλης που επιβαίνει σε αυτό το δεξαμενόπλοιο, αποστέλλοντας το πλοίο πίσω προς τις λιβυκές ακτές.