Τρεις άνδρες καταδίκασε σήμερα τουρκικό δικαστήριο, για το γεγονός ότι πυροβόλησαν κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ, στην Άγκυρα, μεσούσης της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, το 2018.

Οι τρεις τους καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από τουλάχιστον τρία χρόνια έως δέκα και πλέον χρόνια για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση» και «ενέργειες που είχαν στόχο να υπονομεύσουν τις σχέσεις με ξένη χώρα», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ένας τέταρτος κατηγορούμενος αθωώθηκε, σύμφωνα με το ίδιο Μέσο και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις 20 Αυγούστου του 2018, ένα ή περισσότερα άτομα πυροβόλησαν επανειλημμένα από αυτοκίνητο στην πρόσοψη της διπλωματικής αποστολής, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ένας από τους τρεις καταδικασθέντες ομολόγησε κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας ότι διέπραξε αυτήν την «ανόητη ενέργεια», από «πατριωτισμό» και υπό την «επήρεια αλκοόλ». Όπως αναφώνησε: «Όποια απόφαση κι αν λάβετε, ζήτω η πατρίδα».

Έπειτα από τα πυρά, η τουρκική κυβέρνηση είχε καταγγείλει «απόπειρα να διασπαρεί το χάος», την ώρα που υπήρχε ιδιαίτερη ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.

Πράγματι, μερικές εβδομάδες νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την κράτηση ενός Αμερικανού πάστορα, ο οποίος έκτοτε αφέθηκε ελεύθερος.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ επιδεινώθηκαν ιδιαίτερα μετά το 2016. Οι εντάσεις αυτές συνοδεύονται στην Τουρκία από ένα δηκτικό λόγο κατά των ΗΠΑ από μερίδα πολιτικών αξιωματούχων και μέσων ενημέρωσης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.