Από το Μεξικό, όπου βρίσκεται αυτοεξόριστος ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ξεκαθάρισε πως δεν θα ζητήσει από τους υποστηρικτές του να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών προτού λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά τους αλλά και τη δική του.

Σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 23 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 700 έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις στη Βολιβία τον τελευταίο μήνα.

Υποστηρικτές του Μοράλες συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας καταγγέλλοντας το «πραξικόπημα» που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της Βολιβίας στις 10 Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στο dpa, αποσπάσματα της οποίας αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Μοράλες δηλώνει: «Αυτή η ντε φάκτο κυβέρνηση πρέπει να δώσει εγγυήσεις». «Πρώην υπουργοί, βουλευτές διώκονται άδικα, απειλούνται. Δεύτερον πρέπει να συσταθεί μια εθνική και διεθνής επιτροπή για να ταυτοποιήσει όσους ευθύνονται για αυτή τη σφαγή».

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας επεσήμανε ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές και πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να μην είναι υποψήφιος. Ωστόσο πρόσθεσε ότι μεγάλο εμπόδιο για την αποκατάσταση της «δημοκρατίας» είναι η Τζανίνε Άνιες που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος. Ο Μοράλες της ζήτησε να παραιτηθεί.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να δεχθούμε νέες εκλογές βάσει του Συντάγματος. Για χάρη της ζωής και της δημοκρατίας ο Έβο δεν θα είναι υποψήφιος αν δεν θέλουν να συμμετάσχει», υπογράμμισε.