Πέντε υποστηρικτές του Έβο Μοράλες σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή σε συγκρούσεις με δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού στην Κοτσαμπάμπα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο νοσοκομείο της πόλης.

Επρόκειτο για πέντε κοκαλέρος, καλλιεργητές κόκας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας δεν ανακοίνωσε κανέναν θάνατο στα επεισόδια, περιοριζόμενη να αναφέρει ότι περίπου 100 πρόσωπα συνελήφθησαν.

Μέσα ενημέρωσης της Βολιβίας ανέφεραν από την πλευρά τους ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια στην Κοτσαμπάμπα.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) πάντως επιβεβαίωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πρόσθεσε ότι υπάρχει απροσδιόριστος αριθμός τραυματιών. Σε ανακοίνωσή της, καταδίκασε «τη χρήση δυσανάλογης βίας από την αστυνομία και τον στρατό», ειδικά τη χρήση πυροβόλων όπλων για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Καλλιεργητές κόκας συγκρούονταν χθες για ώρες με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης σε προάστια της πόλης. Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φθάσουν στο κέντρο της, σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων, για να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης υπό τη μεταβατική πρόεδρο Τζανίνε Άνιες. Αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία, που δεν τους επέτρεψε να περάσουν μια γέφυρα.

Οι κοκαλέρος αυτοί «έφεραν όπλα — τουφέκια, κοκτέιλ μολότοφ, αυτοσχέδια μπαζούκα και εκρηκτικούς μηχανισμούς», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Κοτσαμπάμπα, ο αστυνομικός διευθυντής Χάιμε Σουρίτα.

Χρησιμοποίησαν «δυναμίτιδα και θανατηφόρα όπλα όπως [τουφέκια που παίρνουν φυσίγγια] Μάουζερ 765. Ούτε οι ένοπλες δυνάμεις ούτε η αστυνομία δεν έχουν όπλα τέτοιου διαμετρήματος, ανησυχώ», είπε ο ίδιος.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών διέλυσαν με τη βοήθεια του στρατού κι ενός ελικοπτέρου τους διαδηλωτές αφού έπεσε η νύχτα.

Ο Έβο Μοράλες, 60 ετών, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου και όδευε να αναλάβει τέταρτη συναπτή θητεία, όμως η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και κινητοποίησε τους υποστηρικτές της. Οι διαδηλώσεις παρέλυσαν τη χώρα, ενώ ξέσπασαν επανειλημμένα βίαια επεισόδια. Η ανταρσία μονάδων της αστυνομίας και η εγκατάλειψή του από τον στρατό τον εξώθησαν τελικά να παραιτηθεί την Κυριακή.

Μετά την παραίτηση του Μοράλες, που κατέφυγε στο Μεξικό, όπου του προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο, υποστηρικτές του διαδηλώνουν εναντίον του «πραξικοπήματος» της αντιπολίτευσης.

Εκτός Βολιβίας αξιωματούχοι και πολίτες της Βενεζουέλας και της Κούβας που κατηγορούνται ως υποκινητές ταραχών

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε ότι απαίτησε τόσο διπλωμάτες όσο και υπήκοοι της Βενεζουέλας και της Κούβας να εγκαταλείψουν την επικράτεια, ανάμεσά τους εκατοντάδες κουβανοί γιατροί, αφού τους κατηγόρησε ότι «υποκίνησαν ταραχές» μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες την Κυριακή.

Οι σαρωτικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας των Άνδεων, οι οποίες παρουσιάστηκαν χθες από τη νέα υπουργό Εξωτερικών Κάρεν Λονγκαρίτς, καταγράφονται την ώρα που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης της συντηρητικής μεταβατικής προέδρου Τζανίνε Άνιες, εν μέσω της πιο σοβαρής κρίσης στη Βολιβία την τελευταία δεκαετία και πλέον.

Το Καράκας και η Αβάνα ήταν σύμμαχοι-κλειδιά του σοσιαλιστή πολιτικού ο οποίος έγινε ο πρώτος αυτόχθονας που ανέλαβε την προεδρία της Βολιβίας, καταγάγοντας σαρωτική νίκη, το 2006. Ο Έβο Μοράλες παραιτήθηκε υπό την πίεση του στρατού την Κυριακή, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης και βίαιων επεισοδίων, μετά τις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, στις οποίες οι αντίπαλοί του κατήγγειλαν ότι διαπράχθηκε νοθεία.

Ο Μοράλες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα εγκατέλειψαν τη χώρα αυτή την εβδομάδα για το Μεξικό, που τους προσέφερε πολιτικό άσυλο. Στο μεταξύ οι διαδηλώσεις υποστηρικτών του αυτόχθονα ηγέτη συνεχίστηκαν, στην πρωτεύουσα Λα Πας, στο γειτονικό Ελ Άλτο, αλλά και στην Κοτσαμπάμπα, όπου υπάρχουν πληροφορίες για εκατοντάδες συλλήψεις.

Η Λονγκαρίτς ανέφερε ότι θα επαναπατριστούν αεροπορικώς στην Κούβα 725 υπήκοοί της, κυρίως γιατροί, στους οποίους πρόσαψε ότι αναμίχθηκαν στις ταραχές. Ζήτησε επίσης όλοι οι διπλωμάτες της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν τη Βολιβία για τον ίδιο λόγο.

«Έγιναν πολλές καταγγελίες ότι κουβανοί υπήκοοι αναμίχθηκαν στις επιθετικές ενέργειες που ταλανίζουν τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες», είπε η υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή της, η διπλωματία της Κούβας διέψευσε ότι οι κουβανοί γιατροί που βρίσκονται στη Βολιβία αναμίχθηκαν σε ταραχές, ενώ κατήγγειλε πως ορισμένοι εξ αυτών υπέστησαν επιθέσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο για την απόφαση της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας.

Άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία και ο Ισημερινός, επίσης έδιωξαν από το έδαφός τους πολίτες της Κούβας όταν ανέλαβαν νέες κυβερνήσεις τελευταία.

Η Κούβα εξασφαλίζει εδώ και δεκαετίες έσοδα στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες στελέχη των υπηρεσιών υγείας της νήσου, που έχουν εξαίρετη φήμη, να εργαστούν σε πάνω από 60 χώρες. Έχουν διατυπωθεί κατηγορίες σε βάρος της Αβάνας ότι κακομεταχειρίζεται το ιατρικό της προσωπικό και ότι το αναγκάζει να παίρνει μέρος σε πολιτικές δραστηριότητες, κάτι που η κυβέρνηση της νήσου διαψεύδει.

Τόσο η Κούβα όσο και η Βενεζουέλα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Μοράλες, που τονίζει ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση με πραξικόπημα.

Η Λονγκαρίτς δήλωσε ακόμη ότι κάλεσε τον πρεσβευτή του Μεξικού στη Λα Πας και του εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της μεταβατικής κυβέρνησης για την τιμητική υποδοχή της οποίας έτυχε ο Μοράλες στο Μεξικό, που κατ’ αυτήν παραβαίνει τους κανόνες για το πολιτικό άσυλο.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις και στις ταραχές που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία.

Η αστυνομία έκανε χθες εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων στη Λα Πας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ενώ τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Η Τζανίνε Άνιες διαβεβαίωσε χθες ότι ο Μοράλες είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη Βολιβία, αλλά συμπλήρωσε πως θα κληθεί να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη, καθώς τον βαρύνουν κατηγορίες για νοθεία στις εκλογές και για διαφορά, αφού πλέον δεν χαίρει ασυλίας. Έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα επιτραπεί στον πρώην πρόεδρο να πάρει μέρος στις νέες εκλογές που θα προκηρύξει η μεταβατική κυβέρνηση.

Ο Κάρλος Μέσα, ο κυριότερος αντίπαλος του Μοράλες στις εκλογές του Οκτωβρίου, προέτρεψε από την πλευρά του την Άνιες να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών ως την Κυριακή. Είναι «πολύ σημαντικό η διεθνής κοινότητα και η χώρα να γνωρίζει ότι ορίστηκε ημερομηνία», τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ισπανική εφημερίδα El País.

Η νέα πρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας Μόνικα Έβα Κόπα Μούργα, η οποία ανήκει στο Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το κόμμα του Μοράλες, δήλωσε την Πέμπτη ότι συνήφθη καταρχήν συμφωνία για την διεξαγωγή νέων εκλογών. Ωστόσο είναι ακόμη άγνωστο ποιος θα είναι ο υποψήφιος του MAS για την προεδρία της χώρας.