Οι ψηφοφόροι στην Καμπότζη καλούνται σήμερα να αποφασίσουν εάν θα εμπιστευθούν την εξουσία για άλλα πέντε χρόνια στον Χουν Σεν, που αποτελεί τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στην Ασία, εν μέσω πολλών καταγγελιών για καλπονοθεία που εκτοξεύει εναντίον του η αντιπολίτευση, η οποία διατρανώνει την πρόθεσή της να δώσει τη μάχη για την επικράτηση της δημοκρατίας.

Οι παρατυπίες που διαπιστώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στην Καμπότζη είναι οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί στη χώρα, κατήγγειλε η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας πρωτίστως τις νοθείες στα ψηφοδέλτια.

«Η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή απ’ ότι σε οποιεσδήποτε άλλες εκλογές στο παρελθόν», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας της Καμπότζης (CNRP) Γιμ Σοβάν.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μαζική εξαφάνιση χιλιάδων ονομάτων από τους καταλόγους των υποψηφίων και για ψηφοφόρους που δεν κατόρθωσαν να ψηφίσουν διότι κάποιος άλλος το είχε κάνει…στη θέση τους!

Το θεωρητικά ανεξίτηλο μελάνι, το οποίο έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ώστε να αποφευχθεί ότι κάποιος εγγεγραμμένος θα ψήφιζε περισσότερες φορές, αποδείχθηκε πως έσβηνε εύκολα με λεμόνι, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Είναι πολύ εύκολο για τους κακοπροαίρετους να ψηφίσουν δύο, ή τρεις φορές», είπε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 500 άνθρωποι διαδήλωσαν στην ανατολική επαρχία Πρέι Βενγκ, κατά των παρατυπιών στην εκλογική διαδικασία.

Ο επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής Τεπ Νίθα απέρριψε τις κατηγορίες για νοθεία τονίζοντας πως «οι οπαδοί της αντιπολίτευσης διαταράσσουν την ψηφοφορία στα τμήματα. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ονόματα που εξαφανίσθηκαν από τους καταλόγους των υποψηφίων».

Το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας πασχίζει να τερματίσει την κυριαρχία του Χουν Σεν, που παραμένει στην πρωθυπουργία από το 1985, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Ο Χουν Σεν έχει υποσχεθεί ότι θα παραμείνει στην εξουσία για άλλη μία δεκαετία και προεξόφλησε πως θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Το 2008, το Κόμμα του Καμποτζιανού Λαού του Χουν Σεν είχε κερδίσει 90 από τις 123 έδρες.

Ο Χουν Σεν στηλιτεύεται διαρκώς από τους επικριτές του στην Καμπότζη και το εξωτερικό για την καταστολή της αντιπολίτευσης. Ο κύριος αντίπαλός του Σεμ Ράινσι του CNRP δεν κατέστη δυνατόν να επιστρέψει από την εξορία του στη Γαλλία πριν δέκα ημέρες και δεν του επετράπη ούτε να διεκδικήσει μία θέση στο Κοινοβούλιο.