Η Αγιά Σοφία μπορεί να μετατραπεί σε τζαμί μέσω δικαστικής απόφασης

Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα


ΚΟΣΜΟΣ
10:37
05/11/2019
Η Αγιά Σοφία μπορεί να μετατραπεί σε τζαμί μέσω δικαστικής απόφασης
7
loading

Ένα από τα... όνειρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο οποίο έχει κάνει στοχευμένες αναφορές κατά το παρελθόν, είναι ότι θα κάνει τζαμί την Αγιά Σοφία, παρά το όποιο «φρένο» προτίθεται να βάλει η διεθνής κοινότητα μέσω της UNESCO.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου τον προηγούμενο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης, όταν και είπε πως «ο μουσουλμανικός κόσμος περιμένει καιρό τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η απόφαση του 1935 να γίνει μουσείο ήταν πάρα πολύ κακή. Όλοι περιμένουν να αλλάξει η κατάσταση αυτή».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak επανέρχεται στο θέμα, με πρωτοσέλιδο σημερινό της δημοσίευμα. Σύμφωνα με αυτό και όπως αναμεταδίδει η ανταποκρίτρια του «Σίγμα» στην Κωνσταντινούπολη, το Συμβούλιο της Επικρατείας της γειτονικής χώρας αναμένεται να εξετάσει ζήτημα της μετατροπής του μουσείου της Μονής της Χώρας -με τα σπουδαία μωσαϊκά- σε τέμενος και η απόφασή του αναμένεται να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλα μουσεία, που κατά την οθωμανική αυτοκρατορία λειτουργούσαν ως τζαμιά.

Το γνωστό και ως Kariye Cami είχε μετατραπεί σε μουσείο το 1945 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της τότε κυβέρνησης. Ωστόσο, σήμερα το Ίδρυμα Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος κατέθεσε αγωγή με αίτημα την ακύρωση της απόφασης του 1945 και τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Βάσει των όσων αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, εάν το 10ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα εκδικάσει την υπόθεση, αποφασίσει υπέρ της μετατροπής πάλι της Μονής της Χώρας σε τέμενος, αυτό θα αποτελέσει δεδικασμένο και για την Αγιά Σοφία, ώστε να ανοίξει και πάλι ως τζαμί, που αποτελεί πάγιο αίτημα των φανατικών μουσουλμάνων στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι, η Αγιά Σοφία μετατράπηκε επίσης σε μουσείο με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 1934, διάταγμα που μπορεί να ανατραπεί δικαστικά και συγκεκριμένα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα τη Yeni Safak.

Πάντως, πριν από ένα χρόνο, η ανώτατη δικαστική Αρχή της Τουρκίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο, είχε απορρίψει σχετικό αίτημα που είχε υποβληθεί και πάλι από το ίδιο ίδρυμα και ζητούσε τη λειτουργία της ως τζαμιού.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Αργά ή γρήγορα θα γίνει τζαμί

  Και καλά θα κάνει. Έτσι είναι αυτά. Όπως και ο χριστιανισμός κάποτε μετέτρεψε τους αρχαιοελληνικούς ναούς σε εκκλησίες. (Όσους βέβαια άφησε όρθιους αφού τους περισσότερους τους κατέστρεψε).

  1. avatar Τάκσης

   Εσύ δεν είσαι έλληνας. Είσαι ανθελληνας μέγας.

 2. avatar Λοp

  Αυτοί που νομίζουν πως υπάρχουν φανατικοί και μετριοπαθείς μουσουλμάνοι είναι αφελείς έως και ανόητοι.Ο μετριοπαθής μουσουλμάνος είναι φανατικός σε λανθάνουσα...Δυστυχώς τα πράγματά πηγαίνουν προς το φανατοκότερο με τον ισλαμοφασίστα Ερτογάν που άλλοτε απαγόρευε την μαντίλα σε δημόσιους χώρους τώρα να θέλω την Αγία Σοφία τζαμί. Τα θλιβερά ισλαμοδίποδα ούτε όνομα τούρκικο δεν είναι άξιοι να της βγάλουν.

 3. avatar λλλλλπψ

  Μακεδονία μας

 4. avatar αγια οχι ποια

  Η Αγιά Σοφία μπορεί να μετατραπεί σε τζαμί μέσω δικαστικής απόφασης

  Και ποιος σας ειπε οτι χρειαζεται δικαστική απόφαση, μονον ενα τηλεφωνημα
  και αμεσως γινεται η πραξι
  Ερντογαν ο Μεγας

 5. avatar φωφω

  Τα εγκαίνια της έγιναν(360μχ). Έχει βάση 78μήκος 72πλάτος. Σ\"αυτό τον ναό αναγνώσθηκαν τα πρακτικά τής β\"οικουμ συνόδου και το σύμβολο τής πίστεως(381). Μετά την άλωση τής κωνσταντινουπολεως έγινε τζαμί,κι από το 1923έγινε μουσείο ,κι ως τέτοιο παραμένει .

 6. avatar Ο μεγάλος Ισλαμοσουλτανος ηγέτης μας χορεύει στο ταψί

  Δεν μπα να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί και τον Πατριάρχη Ιμάμη. Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται ήρθαν ως χασάπηδες Μογγολοι βρήκαν αλλους λαούς βρήκαν Ελληνικό Ρωσικό πολιτισμό και βλέπουν συνέχεια οτι θα ξαναπάρουμε και θα τρέμει η γη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει