Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, έγραψε μία αστυνομική νουβέλα, η οποία θεωρείται από τις καλύτερες στο είδος της, υπογράφοντας ως απόστρατος αστυνομικός.

Το «Κάλεσμα του Κούκου» υπογράφεται από τον συγγραφέα Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ, που δεν είναι παρά η Ρόουλινγκ.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η συγγραφέας, μάλιστα, στο βιογραφικό της ως Γκάλμπρεϊθ, γράφει ότι είναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών και πρώην μυστικός αστυνομικός.

Η αποκάλυψη της ταυτότητάς της έγινε όταν η εφημερίδα Sunday Times υποψιάστηκε ότι ένα τόσο καλογραμμένο βιβλίο δεν μπορεί να είναι έργο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Ύστερα από έρευνα έγινε γνωστό ότι ο πραγματικός συγγραφέας είναι η Ρόουλινγκ.

«Ήλπιζα να κρατήσω το μυστικό για λίγο ακόμη γιατί το να είμαι ο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ ήταν μία τόσο απελευθερωτική εμπειρία», είπε η 47χρονη. Ο πρωταγωνιστής της νουβέλας, ο Κόρμοραν Στράικ, είναι ένας βετεράνος του πολέμου με σωματικά και ψυχικά τραύματα.

Το βιβλίο περιγράφει τις έρευνες του Στράικ για τις συνθήκες θανάτου ενός μοντέλου στο Μέιφερ, μία ακριβή συνοικία του Λονδίνου.

Το βιβλίο έχει πουλήσει περίπου 1.500 αντίτυπα–η έκδοση κυκλοφορεί με σκληρό εξώφυλλο. Ωστόσο, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η πραγματική ταυτότητα του συγγραφέα οι πωλήσεις του εκτοξεύθηκαν στα ύψη.
Όπως έγραψαν οι Sunday Times, η Ρόουλινγκ έγραψε ήδη το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Κόρμοραν Στράικ, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο.