Οι κουρδικές δυνάμεις αντιτάσσουν λυσσώδη αντίσταση σήμερα στη μεθοριακή πόλη – κλειδί Ρας αλ-Άιν, κατά την έβδομη ημέρα μιας επίθεσης που εξαπολύθηκε από την Άγκυρα στη βορειοανατολική Συρία και έχει προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς ανθρώπων και την αποχώρηση μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Μολονότι η μεθοριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ έπεσε στα χέρια των Τούρκων και των σύρων συμμάχων τους, η Ρας αλ-Άιν, η οποία βρίσκεται ανατολικότερα, φαίνεται ότι προς το παρόν αντιστέκεται.

Για να υπερασπισθούν την Ρας αλ-Άιν, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), χρησιμοποιούν ένα πυκνό δίκτυο σηράγγων και χαρακωμάτων.

Οι SDF «εξαπέλυσαν μέσα στη νύκτα μια εκτεταμένη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των σύρων συμμάχων τους κοντά στην Ρας αλ-Άιν», ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή επιβεβαίωσε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται σήμερα γύρω από την πόλη.

Παράλληλα οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ έχουν αναπτυχθεί νότια της Ρας αλ-Άιν, στην περιφέρεια της πόλης Ταλ Ταμρ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συνήψαν την Κυριακή με τους Κούρδους με στόχο να συγκρατήσουν την τουρκική επίθεση.

«Εφιαλτικό σενάριο»

Δυτικότερα συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης μέσα στη νύκτα γύρω από τη Μάνμπιτζ ανάμεσα σε φιλοτούρκους μαχητές και δυνάμεις του στρατιωτικού συμβουλίου της πόλης, το οποίο συνδέεται με τις κουρδικές αρχές. Για να βοηθήσει αυτές τις τελευταίες, η Δαμασκός έστειλε στρατιώτες και σ’ αυτή την πόλη.

Εξάλλου 20 άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία εναντίον τουρκικών πόλεων. Η επίθεση έχει προκαλέσει εξάλλου την έξοδο 160.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ως προς το θέμα αυτό, οι κουρδικές αρχές στη Συρία εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους για την παύση των δραστηριοτήτων «όλων» των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων και την αποχώρηση των εργαζομένων τους από τις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας.

«Η κατάσταση των εκτοπισμένων επιδεινώθηκε στις περιοχές που είναι στόχοι της τουρκικής επίθεσης, καθώς σταμάτησε πλήρως η ανθρωπιστική αρωγή, σταμάτησαν οι δραστηριότητες όλων των διεθνών οργανώσεων και αποχώρησαν οι εργαζόμενοί τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

Χθες, Δευτέρα, η διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση Mercy Corps ανακοίνωσε «τη διακοπή των επιχειρήσεών της στη βορειοανατολική Συρία και την απομάκρυνση του διεθνούς προσωπικού της».

«Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής αρμόδιος για τη Συρία Μέιντ Φέργκιουσον. «Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που διαφεύγουν και δεν έχουμε κανένα μέσο για να φθάσουμε σ’ αυτούς», υπογράμμισε.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ανακοίνωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους είναι «εξαιρετικά ανήσυχοι» για την ασφάλεια των εκατοντάδων σύρων εργαζομένων τους.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε από την πλευρά του πως συνεχίζει τις δραστηριότητές του και έκανε λόγο για προβλήματα στην παράδοση τροφίμων σε ορισμένες ζώνες.