Ως υποχείριο της ισχυρής αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας εμφανίζεται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ε.Ε. έχει υποκύψει στις πιέσεις που άσκησε η Μέρκελ προκειμένου να αναβληθεί η συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων, μία συμφωνία που έχει έντονα αμφισβητηθεί από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, που έχει το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε., και του ζήτησε να παρέμβει για να αποσύρει το θέμα από την ημερήσια διάταξη, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα οι γερμανοί διπλωμάτες δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν επαρκή υποστήριξη.

Οι τακτικές της Γερμανίας φέρονται να έχουν προκαλέσει οργή μεταξύ των κυβερνήσεων που υποστηρίζουν τους νέους κανόνες, που αφορούν την υποχρέωση των αυτοκινητοβιομηχανιών να μειώσουν το μέσο όρο εκπομπών ρύπων των στόλων τους στα 95 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας, όπως η Mercedes-Benz, η BMW και η Audi, αντιτάχθηκαν σε αυτές τις πολιτικές διότι ρίχνουν το βάρος στα πιο ισχυρά προϊόντα τους.