Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ προκειμένου να έχει συνάντηση με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Προηγήθηκε η συμφωνία του Βρετανού πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με τον Ιρλανδό ομόλογό του πως βλέπουν «έναν δρόμο που οδηγεί σε πιθανή συμφωνία». Τζόνσον και Λίο Βαράντκαρ είχαν χθες «λεπτομερείς και εποικοδομητικές» συνομιλίες που διήρκεσαν δύο ώρες.

Ο Βαράντκαρ σχολίασε πως η «πολύ θετική» συνάντηση σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μπορούν να συνεχιστούν.

Μπαρνιέ και Μπάρκλεϊ θα έχουν συνάντηση σήμερα το πρωί ενώ στις 17 και 18 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, που θεωρείται η τελευταία ευκαιρία η Βρετανία να αποχωρήσει με συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ημερομηνίες – ορόσημα

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: Συνεδριάζει η Βουλή των Κοινοτήτων, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τη νομοθετική της ατζέντα. Θα ακολουθήσει διαβούλευση επί των προτάσεων.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου: Αρχίζει η κρίσιμη σύνοδος κορυφής στης Βρυξέλλες, η τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ πριν το Brexit.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου: Ειδική συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής. Είναι η ημέρα που ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit, εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ή αυτή δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή.

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου: Η ημερομηνία του Brexit- μέχρι στιγμής- με ή χωρίς συμφωνία.