Δύο εκατομμύρια Ευρωπαίοι αιτήθηκαν παραμονή στη Βρετανία μετά το Brexit

Οι 520.600 αιτήσεις έγιναν μόνο τον Σεπτέμβριο


ΚΟΣΜΟΣ
17:28
09/10/2019
Δύο εκατομμύρια Ευρωπαίοι αιτήθηκαν παραμονή στη Βρετανία μετά το Brexit
1
loading

Σχεδόν 2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζήτησαν να παραμείνουν στη Βρετανία μετά το Brexit, εκ των οποίων μισό εκατομμύριο μόνο τον Σεπτέμβριο, ενώ πλησιάζει η ημερομηνία που προβλέπεται η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την βρετανική κυβέρνηση.

Ο συνολικός αριθμός των αιτημάτων, που είχαν γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανερχόταν σε περισσότερα από 1,8 εκατομμύριο (1.860.200), εκ των οποίων 520.600 μόνο τον Σεπτέμβριο.

Αυτό δείχνει μια «ανησυχία», σχολίασε ο Νίκολας Χάτον, ιδρυτής της The3Million, μιας ένωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία.

«Όταν φοβίζουν τους ανθρώπους, αυτοί ανησυχούν και προσπαθούν να εξασφαλιστούν και η κυβέρνηση τους φόβισε πολύ με τον κίνδυνο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», δήλωσε στο AFP.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επαναλαμβάνει ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου είτε έχει επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι και δηλώνει έτοιμος για μια έξοδο χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, παρά τους κινδύνους για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνολικά έχει ολοκληρωθεί η εξέταση περισσότερων από 1,5 εκατομμύριο αιτημάτων Ευρωπαίων πολιτών και στο 61% από αυτούς κρίθηκε ότι θα χορηγηθεί το καθεστώς "μονίμου κατοίκου" (settled status). Αυτό χορηγείται σε όσους έχουν ζήσει για τουλάχιστον πέντε συναπτά έτη στη Βρετανία και με αυτό τους επιτρέπεται να συνεχίσουν να εργάζονται και να επωφελούνται από τις κοινωνικές παροχές, που είχαν, και μετά το Brexit.

Σε ποσοστό 38% από αυτούς χορηγήθηκε καθεστώς «pre settled status» και αφορά αυτούς που έχουν ζήσει στη Βρετανία για μικρότερο χρονικό διάστημα. Το καθεστώς αυτό θα τους επιτρέψει να παραμείνουν άλλα 5 χρόνια στη χώρα και να κάνουν αίτηση για να τους δοθεί το καθεστώς μονίμου κατοίκου μόλις περάσουν το όριο της συνεχούς παραμονής τους στη Βρετανία για πέντε έτη.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες που έκαναν αίτηση για να παραμείνουν στη Βρετανία ήταν Πολωνοί, Ρουμάνοι και Ιταλοί.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι φίλοι μας, οικογένειά μας και γείτονές μας και θέλουμε να παραμείνουν», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μπράντον Λιούις, κρίνοντας «θαυμάσιο» τον αριθμό αυτόν των αιτούντων.

Οι πολίτες της ΕΕ έχουν περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 για να καταθέσουν τον φάκελό τους στην περίπτωση που υπάρξει ένα άτακτο Brexit ή έως τις 30 Ιουνίου του 2021 αν επιτευχθεί συμφωνία για το διαζύγιο με την ΕΕ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Νίκολας Χάτον διερωτήθηκε για τις συνέπειες που θα υποστούν αυτοί που δεν θα έχουν κάνει αίτηση ως την ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου του 2020.

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να εξηγήσει τι θα συμβεί με αυτούς που δεν θα έχουν κάνει το αίτημά τους ως την καταληκτική ημερομηνία του Δεκεμβρίου του 2020. Θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς χαρτιά την 1η Ιανουαρίου του 2021;», διερωτήθηκε σε δηλώσεις που έκανε στο AFP και έθιξε την περίπτωση των ηλικιωμένων ανθρώπων.

«Ορισμένοι δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν ή βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας ή είναι ασθενείς και αυτό μπορεί να έχει έναν αντίκτυπο στην φροντίδα που θα μπορούν να έχουν οι άνθρωποι αυτοί μετά το Brexit», υπογράμμισε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Ρεθυμνιωτης

    κατ\' αρχάς θεωρώ ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες πολιτων που δεν θέλουν και αμφισβητούν την Ε.Ε . Στη πρώτη κατηγορία ανήκουν εκείνοι που από σωβινιστικη σκοπια , απο εγωιστικη, απο υπεροπτικη ,απο εθνικιστικη και από πολιτικη ( βλεπε φασιστικους σχηματισμους ) την απαξιουν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι βρετανοι , που δε χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια για να τους πείσει ο φαρατζ .Στη δεύτερη κατήγορια ανηκουν εκεινοι που βλέποντας την κατάντια της , την γερμανοποιηση της , τον διορισμό κι όχι την εκλογή των επικεφαλής στα κέντρα αποφάσεων , την οικονομική αφαίμαξη των υπολοίπων από τη γερμανια και όλα εκείνα που οδηγούν σε ολη την Ευρώπη την άνοδο εθνικιστικων και φασιστικων κομματων , αρχισαν οχι μονο να την απαξιουν , αλλα να τη σιχαινονται , και να θέλουν άρον - άρον να απαγγιστρωθουν απο αυτο το συνοθύλευμα . Στη κατηγορία αυτή ανήκω κι ελογου μου . Και κάποιοι « πονηροι » εξισωνουν αυτες τις δυο κατηγορίες , προκειμένου να συκοφαντησουν , να υποτιμησουν και δεν ξερω τι άλλο τους δευτερους . Υπαρχει βεβαιως η οικονομική ελίτ που προσπαθεί με χέρια και ποδια να διατηρήσει το στάτους κβο με τη συνδρομή ( δυστυχώς ) και των συντηρητικων πολιτικων δυναμεων , αλλα και καμποσων « αριστερων » . Το επιχείρημα των « αριστερων » βεβαιως ειναι , πως μπορούμε αν θέλουμε να την αλλάξουμε . Υποκριτικο ; αυτοι μονο ξερουν .
    Βασει των παραπάνω λοιπόν , εάν ζουσα στην Μ.Β , θα ζητούσα άρον - άρον τη παραμονή μου .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει