Η επικείμενη υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ από την πλευρά των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2020, έθεσε τον βετεράνο της πολιτικής στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλιστα ζήτησε τη συνδρομή του νέου προέδρου της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία για τον γιο του αντιπάλου του, ζητώντας του να διεξάγει έρευνα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, και συγκεκριμένα για τη συμμετοχή του στην ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Burisma.

Ποιος είναι ο Χάντερ Μπάιντεν

Ο Χάντερ Μπάιντεν, που είναι το μεσαίο παιδί του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, βρίσκεται στο κέντρο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση Τραμπ. Η προσωπική ζωή του έχει δημιουργήσει ένταση σε συνδυασμό με την πολιτική ιδιότητα του πατέρα του και παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποδειχθεί κακοπραξία, η εμπλοκή του στην Ουκρανία μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα και προβλήματα στο πολιτικό μέλλον του επίδοξου για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Όπως αναφέρει το businessinsider.com, οι γιοι του Τζο Μπάιντεν βρίσκονταν υπό τα φώτα της δημοσιότητας από μικρά παιδιά. Ο πατέρας τους ορκίστηκε γερουσιαστής του Ντέλαγουερ, στο νοσοκομείο του Γουίλμινγκτον, όπου μεταφέρθηκαν οι δύο μικρότεροι γιοι του, ο Χάντερ και ο Μπο, μετά από σοβαρό τραυματισμό σε τροχαίο, όπου έχασαν τις ζωές τους η γυναίκα του Μπάιντεν και η κόρη τους Ναόμι το 1972.

Πέντε χρόνια αργότερα ο Τζο Μπάιντεν παντρεύτηκε την Τζιλ Τζέικομπς και το 1981 απέκτησε μαζί της την κόρη του Άσλεϊ.

Ο Χάντερ ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του στην πολιτική και δούλεψε για την άνοδό του στα κλιμάκια της Ουάσινγκτον. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν το 1992, εποχή κατά την οποία απέκτησε τη ροπή προς το αλκοόλ και το κάπνισμα – κάπνιζε κόκκινα Marlboro – και περιστασιακά προς την κοκαΐνη, όπως ο ίδιος είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο περιοδικό The New Yorker.

Το 1996 έκανε το διδακτορικό του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ και τον επόμενο χρόνο επέστρεψε στο Γουίλμινγκτον, για να ξεκινήσει μια καριέρα που εξαρχής πυροδότησε ερωτήματα για σύγκρουση συμφερόντων.

Την ίδια εκείνη χρονιά, το 1997, αγόρασε ένα ιστορικό κτήμα όπου ζούσε με τη γυναίκα του, τις κόρες τους και τον αδελφό του Μπο, ενώ ανέλαβε εκτελεστικός αντιπρόεδρος της τράπεζας MBNA, που ήταν επί χρόνια χρηματοδότης αρκετών προεκλογικών εκστρατειών του πατέρα του, Τζο Μπάιντεν.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι τον απωθούσε το αποστειρωμένο εταιρικό περιβάλλον: «Αν ξεχνούσες να φορέσεις την καρτέλα της MBNA, κάποιος θα σε σταματούσε στον διάδρομο» είπε.

Τον επόμενο χρόνο απευθύνθηκε στον δικηγόρο Γουίλιαμ Όλντακερ, που είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον πατέρα του σε προεκλογική εκστρατεία, για να τον βοηθήσει να βρει ένα πόστο στην κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον.

Η ανέλιξή του στην Ουάσινγκτον

Ο Χάντερ Μπάιντεν χρησιμοποίησε τις επαφές του και ανέβηκε γρήγορα στην «κλίμακα» της Ουάσινγκτον.

Ο Όλντακερ έφερε τον Χάντερ σε επαφή με τον τότε υπουργό Εμπορίου Γουίλιαμ Ντάλεϊ, ο οποίος τον προώθησε σε διευθυντική θέση στο υπουργείο.

Ο Χάντερ μετακόμισε με την οικογένειά του στην Ουάσιγκτον και καθώς ο πατέρας του άρχισε να ανελίσσεται στα κορυφαία αξιώματα, ο ίδιος επιδόθηκε σε διάφορες επιχειρηματικές προσπάθειες που προκάλεσαν ξάφνιασμα στους παροικούντες την πρωτεύουσα και βοήθησαν στο να μπορεί να εξασφαλίζει μία πολυτελή διαβίωση.

Από το 2001 μέχρι το 2008 δούλευε σε εταιρεία με έντονη επιρροή στα πολιτικά πράγματα της χώρας, αλλά παραιτήθηκε για να μην  κηλιδώσει την πολιτική εκστρατεία του πατέρα του. Σύμφωνα με το CNN, ο Χάντερ έφυγε από τη συγκεκριμένη εταιρεία όταν ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωνε ότι αρνείται τη χρηματοδότηση από λομπίστες, ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να κατέβει ως αντιπρόεδρός του.

«Ήθελα ο πατέρας μου να είναι καθαρός» δήλωσε. «Δεν ήθελα να τον περιορίσω με κανέναν τρόπο».

Τον Σεπτέμβριο του 2008 ίδρυσε μια εταιρεία συμβούλων, τη Seneca Global Advisors, και τον Ιούνιο του επόμενου έτους μετείχε στην ίδρυση της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων Rosemont Seneca Partners. Mέσω των εταιρειών και των εταίρων του ο Χάντερ Μπάιντεν απέκτησε, σύμφωνα με το New Yorker, υψηλές επιχειρηματικές διασυνδέσεις στην Κίνα και στη Ρωσία.

Ο ταραχώδης βίος

Ως ενήλικος ο Χάντερ Μπάιντεν έγινε γνωστός για τη θυελλώδη προσωπική ζωή του. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έγινε πρωτοσέλιδο στον «κίτρινο» Τύπο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θητεία του πατέρα του ω αντιπρόεδρος.

Το 2012 κατατάχθηκε στους εφέδρους του Πολεμικού Ναυτικού, σε ηλικία 44 ετών, για να αποπεμφθεί δύο χρόνια αργότερα επειδή βρέθηκε θετικός σε τεστ για κοκαΐνη.

«Ήταν τιμή να υπηρετήσω το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και μετανιώνω βαθύτατα γιατί οι πράξεις μου οδήγησαν στη διοικητική μου απόλυση. Σέβομαι την απόφαση του Ναυτικού. Με την αγάπη και τη στήριξη της οικογένειάς μου προχωράω» είχε δηλώσει.

Μετά την τραγωδία που έπληξε το 2015 την οικογένεια Μπάιντεν, με τον θάνατο του 46χρονου αδελφού του Μπο από καρκίνο, η προσωπική ζωή του Χάντερ συνέχισε να τροφοδοτεί τα πρωτοσέλιδα.

Πριν προλάβει να ανακοινώσει επίσημα τον δεσμό του με τη χήρα του αδελφού του, Χέιλι, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2017 η πρώην σύζυγός του, Κάθλιν, κατέθεσε καταγγελία στο δικαστήριο της Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της έκδοσης διαζυγίου, ότι ο Χάντερ ξόδευε αλόγιστα τα χρήματά του σε ναρκωτικά, πόρνες, στριπτιζάδικα και δώρα προς τις ερωμένες του και ότι η οικογένεια δεν είχε πλέον λεφτά για να πληρώνει τους λογαριασμούς.

Ο γάμος του με μοντέλο

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε ακριβώς διέκοψαν τον δεσμό τους ο Χάντερ Μπάιντεν κι η χήρα του αδελφού του, αλλά ο χωρισμός τους έφθασε στα σκανδαλοθηρικά έντυπα στις αρχές του περασμένου Μαΐου, λίγες μέρες πριν το TMZ αποκαλύψει τον «κρυφό» γάμο του γιου του Τζο Μπάιντεν με το μοντέλο Μελίσα Κοέν από τη Νότια Αφρική.

Τα προβλήματα στις επιχειρήσεις

Εκτός από τις προσωπικές του σχέσεις, τα μεγαλύτερα προβλήματα του Χάντερ προέκυψαν από ερωτήματα για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Τον Μάιο του 2014 εντάχθηκε στο ΔΣ της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου της Ουκρανίας, της Burisma Holdings. Σε μια εποχή που η εταιρεία προσπαθούσε να αντιμετωπίσει κρούσματα διαφθοράς στους κόλπους της, ο Χάντερ Μπάιντεν πρότεινε να συνεργαστούν με το δικηγορικό γραφείο Boies Schiller Flexner, όπου ο ίδιος ήταν «σύμβουλος».

Ο διορισμός του στον ενεργειακό γίγαντα της Ουκρανίας προκάλεσε ανησυχίες και πυρά για σύγκρουση συμφερόντων, καθώς έγινε σε μια περίοδο εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για το Ουκρανικό και την ενεργειακή εξάρτηση του Κιέβου από τη Ρωσία. Αλλά τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο γιος του απέρριψαν τις αιτιάσεις, υποστηρίζοντας στα ΜΜΕ ότι ο Χάντερ Μπάιντεν είναι ιδιώτης και τα επιχειρηματικά του συμφέροντα δεν εκπροσωπούν, ούτε επηρεάζουν τις απόψεις της κυβέρνησης.

Η αναβίωση της υπόθεσης πέντε χρόνια αργότερα

Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα. Δεν πρόλαβε να λήξει η θητεία του στο ΔΣ και οι New York Times δημοσίευσαν την περασμένη Πρωτομαγιά ένα εκτενές άρθρο για τις διασυνδέσεις του Τζο και του Χάντερ Μπάιντεν με το Κίεβο, σημειώνοντας ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε καταφέρει να απομακρυνθεί από το πόστο του ένας Ουκρανός εισαγγελέας.

Η ανάμειξη του Τζο Μπάιντεν προκάλεσε ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων και κατά πόσον προσπάθησε να προστατέψει τον γιο του από μια έρευνα στην εταιρεία, ο ιδρυτής της οποίας ήταν στο στόχαστρο καταγγελιών για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε πράγματι προ τετραετίας την απομάκρυνση του γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Τσόκιν και χρησιμοποίησε οικονομικές απειλές για την αποπομπή του, στο πλαίσιο, όμως, μιας συντονισμένης προσπάθειας με την ΕΕ και το ΔΝΤ, προκειμένου να απολυθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος κατηγορείτο για υπόθαλψη διαφθοράς στη χώρα του και για υπονόμευση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν μετά το 2014.

Στο μεταξύ, ο Χάντερ Μπάιντεν δεν ήταν στο στόχαστρο έρευνας όταν ο πατέρας του πίεσε για την αποπομπή του Τσόκιν και ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Γιούρι Λούτσενκο είπε αργότερα ότι δεν είχε στη διάθεσή του ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του.

Όμως, παρά την απουσία αποδείξεων, ο Ντόναλντ Τραμπ αποπειράται να χρησιμοποιήσει το «θολό» πεδίο των Μπάιντεν και να απομακρύνει το ενδιαφέρον από τα δικά του προβλήματα, πλήττοντας ταυτόχρονα έναν βασικό πολιτικό του αντίπαλο.