Η πλήρης συμμετοχή του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού «Δημοκρατικό Μέτωπο» στο έργο της Βουλής του Μαυροβουνίου θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των συμπερασμάτων που υιοθετήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, γνωστοποίησε ο πρόεδρός του, Μίοντραγκ Λέκιτς.

Όπως διευκρίνισε, το «Δημοκρατικό Μέτωπο» θα συμμετέχει στο έργο των Επιτροπών και των άλλων οργάνων της Βουλής, αλλά θα διατηρήσει το δικαίωμα και την υποχρέωση να παρακολουθεί την υλοποίηση των συμπερασμάτων.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα μέλη της Βουλής του Μαυροβουνίου αποφάσισαν ομόφωνα, την περασμένη Παρασκευή, την έναρξη κοινοβουλευτικής έρευνας και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο «Σνίμακ» (Ηχογράφηση).

Υπέρ της απόφασης που προβλέπει ότι εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης θα οριστεί επικεφαλής της Εξεταστικής Επιτροπής ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Το σκάνδαλο αφορά τη δημοσιοποίηση ηχογραφημένων συνομιλιών από συνεδρίαση των οργάνων του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), στις οποίες γίνεται αναφορά στη χρήση κρατικών πόρων για κομματικούς σκοπούς.

Η εισαγγελία της χώρας νωρίτερα είχε ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ντούσκο Μάρκοβιτς και τους επικεφαλής της διεύθυνσης προσωπικού και του ινστιτούτου απασχόλησης εξηγήσεις και έγγραφα όλων των ατόμων που απέκτησαν εργασιακή σχέση πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

«Η πλήρης συμμετοχή του Δημοκρατικού Μετώπου στο έργο της Βουλής θα εξαρτηθεί από τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί και την υλοποίηση των συμπερασμάτων που υιοθετήθηκαν.

Οι υποχρεώσεις μας έναντι των πολιτών της χώρας παραμένουν προτεραιότητα και βάσει αυτών επιλέγουμε τις πολιτικές κινήσεις μας» εξήγησε ο κ. Λέκιτς.
Ο αρχηγός του «Δημοκρατικού Μετώπου» τόνισε ότι ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός ήταν υποχρεωμένος να λάβει μέρος στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, καθώς σε αυτή εκπληρώθηκαν αιτήματα των πολιτών που διαμαρτύρονται.

Ο κ. Λέκιτς είπε ότι τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο «Σνίμακ» θα είναι μία σοβαρή δοκιμασία ωριμότητας της κοινωνίας του Μαυροβουνίου, την οποία θα παρακολουθήσει η εγχώρια, αλλά και η διεθνής κοινή γνώμη.

Τόνισε επίσης ότι η επιλεκτική αποχή του «Δημοκρατικού Μετώπου» από τις εργασίες της Βουλής ήταν πράξη ευθύνης, προσπάθεια προστασίας του Συντάγματος και εκδήλωση σεβασμού προς τους πολίτες, η βούληση των οποίων στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές παραποιήθηκε με υπεξαιρέσεις και διεφθαρμένες πρακτικές.

Το «Δημοκρατικό Μέτωπο» δεν συμμετείχε στις εργασίες της Βουλής το προηγούμενο διάστημα επειδή δεν αναγνώριζε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που ανακοίνωσε η Κρατική Εκλογική Επιτροπή, βάσει των οποίων νικητής αναδείχθηκε ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς έναντι του Μίοντραγκ Λέκιτς.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για ακύρωση των προεδρικών εκλογών του Απριλίου λόγω παρατυπιών στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Κατά της ακύρωσης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών ψήφισαν 35 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και υπέρ 37 βουλευτές της αντιπολίτευσης και πέντε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) του μικρότερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού. Ωστόσο για την ακύρωση των εκλογών, δηλαδή για την ενεργοποίηση του «lex specialis» ήταν αναγκαίοι τουλάχιστον 41 ψήφοι.