Έγγραφα και εργαλεία βασανιστηρίων βρέθηκαν στα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη Ράκα της Συρίας, τα οποία αποδεικνύουν πως οι κρατούμενοι βασανίστηκαν, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Στα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας της συριακής κυβέρνησης είδαμε έγγραφα, κελιά, αίθουσες ανακρίσεων και εργαλεία βασανιστηρίων που αποδεικνύουν τις καταγγελίες για βασανιστήρια των πρώην κρατουμένων, από την αρχή της εξέγερσης στη Συρία», δήλωσε ο Ναντίμ Χούρι εκπρόσωπος της οργάνωσης. Η Ράκα στη βόρεια Συρία είναι από τον Μάρτιο η πρώτη πρωτεύουσα επαρχίας που καταλαμβάνουν οι αντικαθεστωτικοί.

Το Παρατηρητήριο το οποίο έχει καταγγείλει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο από το καθεστώς της Δαμασκού, όσο και από τους αντάρτες, κάλεσε τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης που ελέγχουν την πόλη να προστατεύσουν τις αποδείξεις για βασανιστήρια και αυθαίρετες κρατήσεις στα τοπικά γραφεία των δυνάμεων ασφαλείας.

«Η καταστροφή ή η λανθασμένη χρήση αυτών των εγγράφων και των αντικειμένων θα μειώσει την πιθανότητα να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι τόσο σοβαρών εγκλημάτων», υπογραμμίζει η οργάνωση.

«Το να γίνει γνωστή η αλήθεια για τον ρόλο των υπηρεσιών ασφαλείας στην τρομοκράτηση των Σύρων θα τους βοηθήσει να αποφύγουν ανάλογες παραβιάσεις στο μέλλον», πρόσθεσε ο Χούρι.

Ανάμεσα στα εργαλεία που βρέθηκαν ήταν και αρκετά bsat al-reeh, σε μορφή σταυρού, τα οποία χρησιμοποιούνται για να ακινητοποιούν, να τεντώνουν και να στρίβουν τα άκρα. «Γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι υφίστανται αυτή τη μεταχείριση» τόνισε η Λάμα Φακίχ, που εργάζεται στην οργάνωση. Η ίδια έχει μιλήσει με πολλούς κρατούμενους που «διαδήλωναν ειρηνικά και πραγματικά έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης».

Πρώην κρατούμενος περιέγραψε στο Παρατηρητήριο πως ο ίδιος και ο αδελφός του βασανίστηκαν με διαφορετικούς τρόπους

«Του έκαναν ηλεκτροσόκ για τρεις με τέσσερις ώρες και μετά τον έβαλαν στην απομόνωση. Με ανάγκασαν να ακούω τις κραυγές του αδελφού μου. Αυτό ήταν χειρότερο από το να με χτυπούσαν. Ήθελαν να τους πω ποιος διαδήλωνε μαζί μου», περιέγραψε ο 24χρονος Αχμέντ.

Η οργάνωση με την χαρακτηριστική φράση «αρχιπέλαγος των βασανιστηρίων» περιγράφει το πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατούνται και κακοποιούνται στην Συρία.