Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν οι αφγανοί Ταλιμπάν, αλλά προειδοποίησαν τους ξένους να μην λάβουν μέρος στην εκστρατεία αυτή.

Οι αντάρτες πρόσθεσαν ότι στηρίζουν όλα τα προγράμματα «που λειτουργούν υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης του αδύναμου πληθυσμού της χώρας μας».

Οι Ταλιμπάν είπαν ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που εργάζονται στις εκστρατείες εμβολιασμού όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF πρέπει να «απασχολούν αμερόληπτους ανθρώπους στην περιοχή. Η εκστρατεία πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις συνθήκες της περιοχής, τις ισλαμικές αξίες και τις τοπικές πολιτιστικές παραδόσεις λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης».

Η ηγεσία ζήτησε από τους μαχητές της να στηρίξουν το προσωπικό που εμβολιάζει και να μην παρεμποδίζουν την αποστολή του, αναφέρουν οι Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Νιγηρία είναι οι τελευταίες τρεις χώρες που πλήττονται από την πολιομυελίτιδα.

Στο γειτονικό Πακιστάν, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κατά της πολιομυελίτιδας έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις εναντίον τους κατά το παρελθόν. Ένοπλοι ισλαμιστές έχουν εκδώσει αυστηρές προειδοποιήσεις κατά της εκστρατείας εμβολιασμού, απορρίπτοντάς την ως αντιισλαμική και πιστεύοντας ότι χρησιμεύουν ως προκάλυμμα σχεδίων των μυστικών υπηρεσιών.