Οι Τούρκοι γιορτάζουν τη νίκη σε μια μάχη που έγινε σχεδόν πριν 1.000 χρόνια

Οι διοργανωτές περιμένουν πάνω από 200.000 κόσμου


ΚΟΣΜΟΣ
16:07
26/08/2019
Οι Τούρκοι γιορτάζουν τη νίκη σε μια μάχη που έγινε σχεδόν πριν 1.000 χρόνια
13
loading

Η Τουρκία γιορτάζει σήμερα την επέτειο μιας μάχης που δόθηκε σχεδόν μια χιλιετία πριν, μια σύγκρουση που -όπως αναφέρει η Yeni Safak- αντηχεί βαθιά στο έδαφος της Ανατολίας και της παγκόσμιας ιστορίας, ακόμη και πολλούς αιώνες αργότερα.

Στις 26 Αυγούστου 1071 οι στρατιές των Σελτζούκων Τούρκων και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας συγκρούστηκαν στο πεδίο το Μαντζικέρτ σε αυτό που τώρα είναι η Ανατολική Τουρκία. Η μάχη έληξε με καταλυτική νίκη των πρώτων.

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, η μάχη αυτή πριν από 948 ήταν ένα κομβικό σημείο στη μεσαιωνική ιστορία, καθώς μετά από αυτό το πλήγμα για τους Βυζαντινούς άνοιξαν οι πύλες της Ανατολίας για την τουρκική επικράτηση.

Η νίκη του Σουλτάνου Αλπ Αρσλάν επιτάχυνε η παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και οδήγησε περισσότερους Τούρκους στο να εγκατασταθούν στην περιοχή και να δημιουργήσουν αργότερα την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη σύγχρονη γείτονα χώρα.

Η μάχη απέκτησε μια μοναδική θέση στην τουρκική στρατιωτική ιστορία, καθώς οι Σελτζούκοι νίκησαν σε εκείνη τη μάχη παρά τις σε βάρος τους πιθανότητες, καθώς οι Βυζαντινοί ήταν περισσότεροι σχεδόν 2 προς 1, με 50.000 στρατιώτες έναντι των 25.000.

Σύμφωνα με το Μέσο της γειτονικής χώρας, η στρατηγική του Αρσλάν έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη νίκη, καθώς σε μια παραδοσιακή τουρκική μανούβρα η Σελτζούκοι προσπάθησαν να πλευροκοπήσουν τους Βυζαντινούς και να τους περικυκλώσουν ενώ οι δυνάμεις στο κέντρο προσπάθησαν να δημιουργήσουν χάος. Το αποτέλεσμα της ήττας αποδυνάμωσε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Την Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο με μια μάζωξη στο πεδίο του Μαντζικέρτ στο πλαίσιο σχετικού φεστιβάλ για τον εορτασμό της νίκης.

Οι διοργανωτές περιμένουν πάνω από 200.000 κόσμου για τους εορτασμούς που στόχο έχουν να ενισχύσουν την εθνική ενότητα και συνείδηση, σύμφωνα με την Yeni Safak. Ανάμεσα στα δρώμενα, οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει και δραστηριότητες που είναι φυτεμένες στους Τούρκους, όπως η τοξοβολία, η έφιππη τοξοβολία, το ακόντιο και αγώνες πάλης με λαδωμένους παλαιστές

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραστεί στο γεγονός και να εκφωνήσει λόγο με μηνύματα... Ήδη η Τουρκική Προεδρεία έδωσε στη δημοσιότητα το μήνυμα-πρόσκληση του προέδρου με σχετικό tweet.

Σε αυτό αναφέρεται: «Περιμένουμε όλους τους πολίτες μας στο Μαντζικέρτ για την επέτειο της νίκης του Μαντζικέρτ, το οποίο είναι το πρώτο βήμα ενός πολιτισμού βασισμένου στην αδελφοσύνη, την ανοχή και την αλληλεγγύη, που θα συνεχιστεί για αιώνες στην Ανατολία, που άλλαξε τη μοίρα του έθνους μας και έδωσε μια νέα κατεύθυνση στην πορεία της ιστορίας».

Σε χθεσινό μήνυμά του, πάντως, σύμφωνα με το Anadolu, συνέδεσε την νίκη του Μαντζικέρτ με άλλες νίκες των Τούρκων τον μήνα Αύγουστο και συγκεκριμένα την νίκη επί των Ελλήνων στο Ντουμλούπινάρ το 1922 και την έναρξη του «πολέμου της Ανεξαρτησίας» το 1919 όπως είναι γνωστός στους Τούρκους με κύριο αντίπαλο τις ελληνικές δυνάμεις που αποβιβάστηκαν στη Σμύρνη αλλά κατά και των άλλων δυνάμεων που είχαν αποσπάσει κομμάτια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Τουρκία ονομάζει αυτή την εβδομάδα «Εβδομάδα της Νίκης».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar ΑΝΕΜΟΜΥΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

  Γιαυτό κι εμείς θα γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 για τα επόμενα 45000 χρόνια, όταν καμμιά διακοσαριά αποφασισμένοι Έλληνες ξεφτίλισαν έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς του κόσμου! Κομπλεξάρες, ενωμένοι σας έχουμε για πλάκα! ΕΝΩΜΕΝΟΙ όμως. (το κακό του λαού μας)

 2. avatar Nikath13

  Απελπισμένος ο Ταγίπ, κακό σημάδι

 3. avatar Giors

  Και όμως η ήττα των Βυζαντινών στην μάχη του Ματζικέρτ άνοιξε τις πύλες τησ Μ.Ασίας στους Σελτζούκους.
  Αν δεν είχε χαθεί το Ματζικερτ η πόλη δεν θα έπεφτε στα χέρια τους 400 χρόνια αργότερα.
  Και σήμερα αυτό που ονομάζεται Τουρκία θα βρισκόταν πίσω απο το Ιράν ......
  Έχει σημειολογικό χαρακτήρα η μάχη αυτή...για αυτούς .

  1. avatar Νικο-Λαος

   Η Κωνσταντινούπολη δεν έπεσε λόγω της Μαχης Ματζικέρτ. Επεσε γιατι το 1206, η Πόλη καταστράφηκε ολοσχαιρώς στην Πρωτη Αλωση από τους Λατινους και αλλους μισθοφόρους του Πάπα που τους εστειλε για "προστασία" και οι Κωνσταντινοπολίτες τους αποδέχτηκαν ως συμμάχους.Το Καθολικο Ιερατειο της Ρώμης πήρε την εκδίκηση που ζητουσε απο τοτε που το ιδιο προκάλεσε το Σχισμα το 1054. Να διαβαζετε Ιστορια ολοκληρωμενα και οχι αποσπασματικα απο περιοδικά....

   1. avatar kvs

    Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους έγινε τον Απρίλιο του 1204, όχι το 1206. Επίσης, δεν στάλθηκαν από τον Πάπα αλλά προσκλήθηκαν από τον γιο του έκπτωτου αυτοκράτορα Ισαάκιου Β Άγγελου, Αλέξιο για να τον αποκαταστήσουν στον θρόνο έναντι υποσχέσεων περί αδράς αμοιβής. Με άλλα λόγια, πάλι εμείς οι ίδιοι βγάλαμε μόνοι τα μάτια μας. Προσοχή στις λεπτομέρειες, ιδίως όταν επιτιμούμε τους άλλους για την αποσπασματική τους ανάγνωση της Ιστορίας.

    1. avatar Αυτά παθαίνεις αμα διαβαζεις Iστορία wikipedia

     [no comments]

     1. avatar kvs

      Αν αναφέρεστε σε εμένα αγαπητέ, δεν με γνωρίζετε προσωπικά και συνεπώς δεν μπορείτε να ξέρετε ούτε την ιδιότητά μου, ούτε πού διαβάζω Ιστορία. Μπορώ όμως να σας παραθέσω αν το επιθυμείτε τις πρωτότυπες πηγές για τα συγκεκριμένα γεγονότα από τους Ιστορικούς της εποχής - Έλληνες και ξένους όπως και εκτενέστατη σύγχρονη βιβλιογραφία για το θέμα. Εσείς, μπορείτε να με διαφωτίσετε πού στηρίζονται οι παραπάνω παραδοξολογίες περί αποστολής Λατίνων στην Κωνσταντινούπολη από τον Πάπα για προστασία (;) και αποδοχή τους από κάποιους Κωνσταντινοπολίτες ως συμμάχων. Ο επιχειρούμενος παιδαριώδης παραλληλισμός σας με σύγχρονες καταστάσεις είναι προφανής και προσωπικό σας θέμα και άποψη. Η αλλοίωση και παραφθορά της Ιστορίας όμως αποτελεί προσβολή για όλους μας.

     2. avatar o ιδιος ειμαι

      εχεις πολλα κομπλεξ, και πιθανον εισαι απ'αυτους που τους αρεσει να τσακωνονται στο διαδικτυο.πιθανον απο ανασφαλεια και φοβο.ελπιζω να σε βοηθησα.μην απαντησεις.γιατι θα μου αποδειξεις οτι εισαι κοπανος-(λειτουργικο εξαρτημα του μουσικου πιανο).απλα συνεχισε την ζωη σου και μην σερφαρεις συνεχεια στο internet

     3. avatar kvs

      Αν πάλι δεν είστε ο προλαλήσας και αναφέρεστε σε εκείνον, τότε και αφού σας ζητήσω συγγνώμη για την προηγούμενη ανάρτησή μου, θα επιθυμούσα μοναχά να σας επισημάνω ότι είσαστε μάλλον αυστηρός με την wikipedia.

 4. avatar Certi

  Δεν έχουν τι να γιορτάσουν και γιορτάζουν σφαγές άλλων, επιθετικές νίκες κτλ. Τι λάος είναι αυτός;;

 5. avatar οι ανιστόρητοι

  γεννοκτόνοι μιλούν για τους Οθωμανούς και νομίζουν ότι μας πείθουν

 6. avatar Ξένος 77

  Όταν ένας λαός δεν έχει ιστορία για την οποία μπορεί να είναι περίφανος φτιάχνει μια εικονική: ανύπαρκτες μάχες, τούρκος ο Σωκράτης, σλάβος ο Αλέξανδρος κλπ.

 7. avatar Σας πονάει Μογγολοι

  Ακόμα και αν το Βυζάντιο έχασε και εξισλαμιστικαν όσοι δεν σφαξανε η Ελληνική και Ρωμαϊκή ιστορία είναι εκεί τα αγάλματα των Δώδεκα θεών οι εκκλησίες τα τοίχοι της Κωνσταντινούπολης. Ήμασταν εκεί χιλιάδες χρόνια πριν από εσάς , και η Ιστορία μας εφιάλτη σου Σουλτάνε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει