Η Τουρκία γιορτάζει σήμερα την επέτειο μιας μάχης που δόθηκε σχεδόν μια χιλιετία πριν, μια σύγκρουση που -όπως αναφέρει η Yeni Safak– αντηχεί βαθιά στο έδαφος της Ανατολίας και της παγκόσμιας ιστορίας, ακόμη και πολλούς αιώνες αργότερα.

Στις 26 Αυγούστου 1071 οι στρατιές των Σελτζούκων Τούρκων και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας συγκρούστηκαν στο πεδίο το Μαντζικέρτ σε αυτό που τώρα είναι η Ανατολική Τουρκία. Η μάχη έληξε με καταλυτική νίκη των πρώτων.

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, η μάχη αυτή πριν από 948 ήταν ένα κομβικό σημείο στη μεσαιωνική ιστορία, καθώς μετά από αυτό το πλήγμα για τους Βυζαντινούς άνοιξαν οι πύλες της Ανατολίας για την τουρκική επικράτηση.

Η νίκη του Σουλτάνου Αλπ Αρσλάν επιτάχυνε η παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και οδήγησε περισσότερους Τούρκους στο να εγκατασταθούν στην περιοχή και να δημιουργήσουν αργότερα την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη σύγχρονη γείτονα χώρα.

Η μάχη απέκτησε μια μοναδική θέση στην τουρκική στρατιωτική ιστορία, καθώς οι Σελτζούκοι νίκησαν σε εκείνη τη μάχη παρά τις σε βάρος τους πιθανότητες, καθώς οι Βυζαντινοί ήταν περισσότεροι σχεδόν 2 προς 1, με 50.000 στρατιώτες έναντι των 25.000.

Σύμφωνα με το Μέσο της γειτονικής χώρας, η στρατηγική του Αρσλάν έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη νίκη, καθώς σε μια παραδοσιακή τουρκική μανούβρα η Σελτζούκοι προσπάθησαν να πλευροκοπήσουν τους Βυζαντινούς και να τους περικυκλώσουν ενώ οι δυνάμεις στο κέντρο προσπάθησαν να δημιουργήσουν χάος. Το αποτέλεσμα της ήττας αποδυνάμωσε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Την Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο με μια μάζωξη στο πεδίο του Μαντζικέρτ στο πλαίσιο σχετικού φεστιβάλ για τον εορτασμό της νίκης.

Οι διοργανωτές περιμένουν πάνω από 200.000 κόσμου για τους εορτασμούς που στόχο έχουν να ενισχύσουν την εθνική ενότητα και συνείδηση, σύμφωνα με την Yeni Safak. Ανάμεσα στα δρώμενα, οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει και δραστηριότητες που είναι φυτεμένες στους Τούρκους, όπως η τοξοβολία, η έφιππη τοξοβολία, το ακόντιο και αγώνες πάλης με λαδωμένους παλαιστές

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραστεί στο γεγονός και να εκφωνήσει λόγο με μηνύματα… Ήδη η Τουρκική Προεδρεία έδωσε στη δημοσιότητα το μήνυμα-πρόσκληση του προέδρου με σχετικό tweet.

Σε αυτό αναφέρεται: «Περιμένουμε όλους τους πολίτες μας στο Μαντζικέρτ για την επέτειο της νίκης του Μαντζικέρτ, το οποίο είναι το πρώτο βήμα ενός πολιτισμού βασισμένου στην αδελφοσύνη, την ανοχή και την αλληλεγγύη, που θα συνεχιστεί για αιώνες στην Ανατολία, που άλλαξε τη μοίρα του έθνους μας και έδωσε μια νέα κατεύθυνση στην πορεία της ιστορίας».

Σε χθεσινό μήνυμά του, πάντως, σύμφωνα με το Anadolu, συνέδεσε την νίκη του Μαντζικέρτ με άλλες νίκες των Τούρκων τον μήνα Αύγουστο και συγκεκριμένα την νίκη επί των Ελλήνων στο Ντουμλούπινάρ το 1922 και την έναρξη του «πολέμου της Ανεξαρτησίας» το 1919 όπως είναι γνωστός στους Τούρκους με κύριο αντίπαλο τις ελληνικές δυνάμεις που αποβιβάστηκαν στη Σμύρνη αλλά κατά και των άλλων δυνάμεων που είχαν αποσπάσει κομμάτια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Τουρκία ονομάζει αυτή την εβδομάδα «Εβδομάδα της Νίκης».