Ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες συμπλήρωσε την πρώτη του χρονιά στην εξουσία με το 69% των πολιτών να αποδοκιμάζει τα πεπραγμένα του, εν μέσω της παρατεινόμενης πολιτικής κρίσης και της επιβράδυνσης της οικονομίας της λατινοαμερικάνικης χώρας, κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη.

Ο Άμπντο, του δεξιού κόμματος Κολοράδο, που κέρδισε τις εκλογές τον Απρίλιο του 2018 συγκεντρώνοντας το 46% των ψήφων, απέφυγε in extremis την καθαίρεση και την παραπομπή του στη δικαιοσύνη στις αρχές του μήνα, εξαιτίας του σκανδάλου που ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες συμφωνίας που υπογράφτηκε τον Μάιο με τη Βραζιλία για το φράγμα Ιταϊπού που μοιράζονται τα δύο κράτη, και κατά την αντιπολίτευση θα κατάφερνε βαρύ πλήγμα στην εθνική κυριαρχία της Παραγουάης.

Ο Άμπντο — εξασφαλίζοντας συναίνεση από τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας και στενό πολιτικό του σύμμαχο Ζαΐχ Μπολσονάρου — ακύρωσε τη συμφωνία και ζήτησε συγγνώμη από το έθνος. Η επίμαχη συμφωνία υπολογίζεται ότι θα στοίχισε στην Ασουνσιόν επιπλέον κόστη 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν σε νέες κινητοποιήσεις για να εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση του Άμπντο, που πασχίζει να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της οικονομίας, η οποία αποδίδεται στη μείωση της αγροτικής παραγωγής και στις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του ινστιτούτου CIES που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Última Hora κατέδειξε ότι το 69,3% από το δείγμα των 1.200 παραγουανών ψηφοφόρων θεωρεί πως η διαχείριση των προβλημάτων της χώρας από τον πρόεδρο είναι «κακή ή πολύ κακή», ενώ το 30,7% τη χαρακτηρίζει αντιθέτως «καλή ή πολύ καλή». Μεταξύ της μερίδας του δείγματος που δήλωσε ότι ψηφίζει το Κολοράδο του Άμπντο Μπενίτες, το ποσοστό αποδοκιμασίας του είναι ελαφρά χαμηλότερο, ανέρχεται στο 64,8%.

Κατ’ άλλη δημοσκόπηση, που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Primero de Marzo, το 54,9% του δείγματος θεωρεί την κυβέρνηση του Άμπντο «κακή ή πολύ κακή».