«Άστεγο» έμεινε για ακόμα μία φορά το φόρουμ 8chan, το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει για να προαναγγείλουν την αποτρόπαιη δράση τους τουλάχιστον τρεις δράστες μαζικών επιθέσεων: αυτών στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, στη συναγωγή στην Καλιφόρνια και τελευταία στο Ελ Πάσο του Τέξας. Η εταιρεία που υποστήριζε τεχνικά την πλατφόρμα σταμάτησε να το κάνει, την ώρα που ο ιδιοκτήτης της Jim Watkins, Αμερικανός που ζει στις Φιλιππίνες, καλείται να καταθέσει στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Η επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε ο άνδρας να παρουσιαστεί ενώπιόν της και να μιλήσει για τις προσπάθειες αντιμετώπισης του «πολλαπλασιασμού του εξτρεμιστικού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένου υλικού λευκού εθνικισμού».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, ο Δημοκρατικός Bennie Thompson, και ο Ρεπουμπλικανός Mike Rogers απηύθυναν επιστολή στον Watkins να εμφανιστεί στην επιτροπή, χαρακτηρίζοντας το χτύπημα στο Ελ Πάσο «την τρίτη ενέργεια βίας με σφραγίδα “λευκής υπεροχής” που συνδέεται φέτος με την εν λόγω ιστοσελίδα».

Το 8chan είναι από χθες offline αφότου η εταιρεία Epik, η τελευταία εταιρεία τεχνικής υποστήριξης της σελίδας, αποχώρησε. Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Epik Rob Monster επισήμανε τον κίνδυνο ακόμα βιαιότερης ριζοσπαστικοποίησης».

Στο μακελειό του Σαββάτου, ένοπλος άνοιξε πυε και σκότωσε 22 ανθρώπους μέσα στο κατάστημα Walmart. Οι αρχές θεωρούν ένα μακροσκελές αντιμεταναστευτικό μανιφέστο, το οποίο φαίνεται πως ανέβασε ο δράστης στο 8chan, ως απόδειξη των ρατσιστικών κινήτρων του.

Μετά το χτύπημα, η αμερικανική εταιρεία CloudFlare απέσυρε τις υπηρεσίες ασφαλείας που παρείχε στο 8chan, κι έτσι ακολούθησε η ανάληψη των υπηρεσιών αυτών τη Δευτέρα από την Epik. Στη συνέχεια η Voxility, που παρείχε τεχνική υποστήριξη και προγραμματιστική υποστήριξη στην Epik, με τη σειρά της αποσύρθηκε.

Η Epik, σύμφωνα με το Reuters, εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες web σε σελίδες όπως το νεοναζιστικό Daily Stormer, το «ελεύθερο» Gab και το InfoWars.

Ο Monster είπε στο Reuters πως η ανωνυμία στο 8chan το διαφοροποιεί από άλλες ιστοσελίδες.

Ο Fredrick Brennan, ο άνθρωπος που δημιούργησε το 8chan το 2013, έχει ζητήσει να κλείει. «Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω τον χρόνο και να μην το ανοίξω καθόλου, αυτό μάλλον θα έκανα» είχε πει σε συνέντευξή του στο Reuters, παρομοιάζοντάς το με το «τέρας του Φρανκεστάιν».

Σε απάντησή του στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Watkins δήλωσε πάντα διαθέσιμος για να μιλήσει από το τηλέφωνο. «Δεν είμαι εξτρεμιστής, το τηλέφωνό μου πρέπει να λειτουργεί σε όλο τον κόσμο» σχολίασε. Νωρίτερα, σε βίντεο που ανέβασε στο YouTube ανέφερε πως το 8chan δίνει χώρο για την ελεύθερη έκφραση. «Σκεφτείτε το 8chan σαν μια μεγάλη κοινότητα ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που ψάχνουν τώρα καινούριο σπίτι« είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μανιφέστο του ενόπλου στο ΕΛ Πάσο αναρτήθηκε πρώτα όχι στο 8chan αλλά στο Instagram, το οποίο ανήκει στο Facebook.

Εκπρόσωπος του Facebook σχολίασε πως η εταιρεία δεν έχει βρει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τη θεωρία αυτή σε έρευνα που γίνεται από το Σάββατο. Το Facebook απενεργοποίησε τον λογαριασμό του δράστη, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν είχε χρησιμοποιηθεί για πάνω από έναν χρόνο.