Καθώς η δίκη των φερόμενων ως μελών του κυκλώματος παράνομου εμπορίου ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο πλησιάζει στο τέλος της, δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του «Balkan Investigative Reporting Network (BIRN)» αναφέρει ότι η κλινική Medicus, που αποτελεί “κλειδί” για την υπόθεση, πουλήθηκε.

Ο Λούτφι Ντερβίσι, πρώην ιδιοκτήτης της κλινικής, ο οποίος είναι ένας εξ αυτών που δικάζονται για την παράνομη υπόθεση αγοραπωλησίας οργάνων, έχει πουλήσει την κλινική από το περασμένο φθινόπωρο καθώς δεν μπορούσε να πληρώσει τους φόρους και τα άλλα λειτουργικά έξοδά της, όπως ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισής του ενώπιον των δικαστικών αρχών στην Πρίστινα.

Το θέμα της πώλησης της κλινικής ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά την εντολή του εισαγγελέα που εξετάζει την υπόθεση (από την ευρωπαϊκή αποστολή στο Κόσοβο) Τζόναθαν Ράτελ, να παρακολουθείται στενά η κλινική, καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως παρατηρείται κινητικότητα στο κτίριο.

«Μου είπαν ότι η πινακίδα έξω από τον κλινική άλλαξε από Medicus σε Medical Clinic», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ράτελ, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα. «Είναι λογική μου πεποίθηση ότι ένας ή περισσότεροι γιατροί, γνωστοί σε εμάς, ήταν στην κλινική», πρόσθεσε.

Η υπεράσπιση του Ντερβίσι χαρακτήρισε «ανήθικους» αυτούς τους ισχυρισμούς αναφέροντας ότι «νέοι ιδιοκτήτες λειτουργούν την κλινική».

Το 2008, οι αρχές αποφάσισαν το κλείσιμο της ιδιωτικής αυτής κλινικής στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονταν για την υπόθεση. Το κτίριο κατασχέθηκε με εισαγγελική εντολή και απαγορεύτηκε η είσοδος στον Ντερβίσι.

Ο πρώην ιδιοκτήτης και ο γιος του, Αρμπάν Ντερβίσι, είναι μεταξύ των επτά Αλβανών και των δύο ξένων υπηκόων που κατηγορούνται για παράνομο εμπόριο οργάνων, συμμετοχή σε δράσεις του οργανωμένου εγκλήματος και παράνομες ιατρικές δραστηριότητες που φέρονται να λάμβαναν χώρα στην κλινική.

Οι δύο ξένοι υπήκοοι, ένας Τούρκος γιατρός κι ένας Ισραηλινός δικάζονται ερήμην.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην κλινική διεξήχθησαν περίπου 30 παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών. Άνθρωποι φτωχοί από την Τουρκία, τη Ρωσία, τον Μόλδοβα και το Καζακστάν φέρονται να πείθονταν με ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα λάμβαναν 15.000 ευρώ για ένα νεφρό, το οποίο και θα μεταμοσχευόταν στη συνέχεια σε κάποιον ασθενή.

Όπως αναφέρεται, ωστόσο, στο δημοσίευμα, η εισαγγελία εικάζει πως κάθε ασθενής που υποβαλλόταν σε μεταμόσχευση πλήρωνε περίπου 70.000 ευρώ.

Όλοι οι κατηγορούμενοι στη δίκη δήλωσαν αθώοι εκτός από έναν, τον Ντρίτον Τζίλτα, ο οποίος δήλωσε ένοχος για την κατηγορία των παράνομων ιατρικών δραστηριοτήτων.

Η κλινική Medicus αναφέρεται και σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία μέλη του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» έκαναν εμπόριο με όργανα Σέρβων και άλλων, μη Αλβανών κρατούμενων, στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο, το 1999.