Με μεγάλη επιφύλαξη αντιμετωπίζει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, δήλωσε το αίτημα που υπέβαλαν επίσημα στην κυβέρνηση της χώρας του οι ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στη στρατιωτική αποστολή που θα εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ.

Ο Σολτς εξήγησε στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι θεωρεί κεφαλαιώδες το να αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή και ότι η αποστολή που προτείνει η Ουάσινγκτον ενέχει τον κίνδυνο να εμπλακεί σε σύρραξη. «Αυτός είναι λόγος που θεωρώ πως δεν είναι καλή ιδέα», εξήγησε.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο ενημέρωσε χθες Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Βερολίνο να συμμετάσχει — μαζί με τη Γαλλία και τη Βρετανία — σε μια ναυτική αποστολή που θα εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ και θα «αντιμετωπίσει την ιρανική επιθετικότητα».

Από το πέρασμα αυτό διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου.

Στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Σολτς, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, υπάρχουν σημαντικές αντιρρήσεις για τη συμμετοχή σε μια αποστολή υπό τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς για το εάν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συμμερίζονται την ίδια άποψη για το αμερικανικό αίτημα, ο Σολτς δήλωσε: «Ναι, αυτή είναι η εντύπωσή μου». Δήλωσε ότι το Βερολίνο συνεχίζει να πιστεύει πως η διεθνής πυρηνική συμφωνία με το Ιράν είναι η καλύτερη εναλλακτική προκειμένου να αποτραπεί η Τεχεράνη από την ανάπτυξη μιας πυρηνικής βόμβας.