Ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικο-κοινωνικά δικαιώματα των Αφρο-Αμερικανών αποκαλύπτεται μέσα από το ανέκδοτο ντοκουμέντο, το οποίο αποκαταστάθηκε 45 χρόνια μετά τον θάνατο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Το ιστορικό υλικό από τον Ιούλιο του 1968 παρουσιάζει τον James Earl Ray να κάθεται με χειροπέδες μέσα στην πτήση για το Τενεσί των ΗΠΑ, μετά την έκδοσή του από το Λονδίνο.

Ο εκτελεστής είχε καταφέρει να διαφύγει της σύλληψης και κρυβόταν στην Αγγλία στους 3 μήνες που μεσολάβησαν από το θανάσιμο χτύπημα στον μεγάλο οραματιστή Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μέχρι τη σύλληψή του, για την οποία ενεργοποιήθηκε διεθνές ανθρωποκυνηγητό.

Το ασπρόμαυρο και «ταλαιπωρημένο» φιλμ δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, αφού αποκαταστάθηκε ψηφιακά η κόπια του.

Ο δολοφόνος κάθεται δεμένος στη αεροπορική θέση με τους αστυνομικούς να του διαβάζουν τα δικαιώματά του, ενώ αργότερα τον βλέπουμε να μεταφέρεται στο κελί της φυλακής, όπου και εξετάζεται από τον γιατρό του σωφρονιστικού καταστήματος.

Ο Ray δεν πέρασε ποτέ από δίκη καθώς ομολόγησε το στυγερό του έγκλημα. Πρώην κατάδικος που το είχε σκάσει από τις πολιτειακές φυλακές του Μιζούρι, ο φονιάς συνελήφθη στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου δύο μήνες μετά τη δολοφονία του Κινγκ, όταν και προσπάθησε να εγκαταλείψει την Αγγλία με πλαστό καναδικό διαβατήριο με κατεύθυνση την Αφρική.

Παραδέχτηκε την ενοχή του στις 10 Μαρτίου 1969, αργότερα ωστόσο θα άλλαζε την ιστορία του ισχυριζόμενος ότι είχε καταθέσει ψευδώς. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 99 ετών και μεταφέρθηκε στις κρατικές φυλακές του Τενεσί, χωρίς να περάσει ποτέ από δίκη.

Ο κατάδικος θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του έγκλειστος, προσπαθώντας να ανοίξει και πάλι η υπόθεση της δολοφονίας του Κινγκ και να εξασφαλίσει δίκη, τροποποιώντας συνεχώς τις καταθέσεις του, γεγονός που θα πυροδοτούσε πολυάριθμες θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο του ηγέτη των Αφρο-Αμερικανών.

Το 1997 μάλιστα, ο γιος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Ντέξτερ, θα συναντιόταν με τον καταδικασμένο δολοφόνο του πατέρα του και θα υποστήριζε δημόσια την πρόθεση του κρατουμένου να περάσει από δίκη. Ο Ray πέθανε στη φυλακή από ηπατική ανεπάρκεια το 1998, σε ηλικία 70 ετών…