Ο γαμπρός του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Κινέζου αντιφρονούντα, Λιού Σιαομπό, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, καθώς οι αρχές τον κατηγορούν για κτηματομεσιτική απάτη, αποκάλυψε σήμερα ο δικηγόρος του.

Ο Λιού Χούι συνελήφθη τον Ιανουάριο και η δίκη του πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα, είπε ο συνήγορός του, Μο Σαοπίνγκ, ο οποίος είναι ειδικευμένος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Μο υποστήριξε ότι η κατηγορία για απάτη σε μια πώληση ακινήτων βασίζεται σε «ανεπαρκή» στοιχεία.

Δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν οι κατηγορίες σχετίζονται με το συγγενικό δεσμό του Λιού Χούι με τον Λιού Σιαομπό. Είπε, όμως, ότι ο πελάτης του ήταν υπό παρακολούθηση από την αστυνομία επί πολλούς μήνες πριν από τη σύλληψή του.

Ο Λιού Σιαομπό καταδικάστηκε το 2009 σε κάθειρξη 11 ετών με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος, επειδή ήταν εκ των συντακτών της Χάρτας 2008, ενός κειμένου με το οποίο ζητούσε την εφαρμογή πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Κίνα.

Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Η σύζυγός του, Λιού Σία, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό εδώ και δύο χρόνια στο Πεκίνο.