Μέλη της αίρεσης των Αλεβιτών που αντιτίθενται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, πρόκειται να πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση προκειμένου να ταχθούν υπέρ μιας δημοκρατικής εναλλακτικής λύσης στην εξουσία του προέδρου της Συρίας.

Κατά τη διμερή συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο και θα είναι η πρώτη συνάντηση Αλεβιτών που υποστηρίζουν μια εξέγερση, τα μέλη της αίρεσης θα συντάξουν μια διακήρυξη όπου θα τάσσονται υπέρ μιας ενωμένης Συρίας και θα καλούν την αντιπολίτευση να συνεργαστεί για την αποφυγή αιματοχυσίας από φανατικούς σε περίπτωση πτώσης του καθεστώτος Άσαντ.

«Η συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί με δύο χρόνια καθυστέρηση αλλά θα βοηθήσει ώστε να διαχωριστεί η αίρεση των Αλεβιτών από τον Άσαντ. Κάθε προσπάθεια είναι αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλης κλίμακας θρησκευτική αιματοχυσία, όταν τελικά πέσει το καθεστώς Άσαντ. Σε μια τέτοια περίπτωση οι Αλεβίτες θα ήταν οι κύριοι χαμένοι», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ένας διπλωμάτης.

Τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη στιγμή που ξεκίνησε ένα ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας, κυρίως από Σουνίτες μουσουλμάνους της Συρίας, ενάντια στις τέσσερις δεκαετίας εξουσίας του προέδρου Άσαντ και του πατέρα του.