Ο πρόεδρος της Γερουσίας των Φιλιππίνων δέχθηκε έντονα πυρά, δηλώνοντας σε συνέντευξη ότι είναι δύσκολο για τη χώρα να διεκδικήσει την αποκλειστικότητα για τους θαλάσσιους πόρους στο τμήμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, επειδή τα ψάρια μπορεί να έρχονται από την Κίνα.

Ο γερουσιαστής Βιθέντε Σόττο τόνισε ότι δεν βλέπει κανένα λάθος να επιτρέπεται σε Κινέζους αλιείς να ψαρεύουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των Φιλιππίνων «εφ ‘όσον μας επιτρέπεται να ψαρεύουμε και στις δικές τους ζώνες».

«Είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι υπάρχει αποκλειστικότητα κάτω από το νερό», ανέφερε σε συνέντευξή του στο κανάλι ειδήσεων ABS-CBN.

«Τα ψάρια μπορεί να έρχονται από την Κίνα και τα ψάρια από τις Φιλιππίνες μπορεί να πηγαίνουν στην Κίνα», συνέχισε.

Τα πυρά εναντίον του ήρθαν αμέσως για τα σχόλια του τα οποία φέρεται να έγιναν προς υποστήριξη του προέδρου της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε για πρωτύτερες δηλώσεις του ότι δεν σκοπεύει να απαγορεύσει σε Κινέζους αλιείς να ψαρεύουν στα χωρικά ύδατα των Φιλιππίνων για να αποφευχθεί μια σύγκρουση.

«Είναι αυτό αστείο;» έγραφε ένα tweet, με τον χρήστη να αναρωτιέται αν ο Σόττο νομίζει ότι βρίσκεται ακόμα σε μουσική επιθεώρηση, που ήταν οικοδεσπότητης την περίοδο που ήταν κωμικός. «Σκέτη απογοήτευση!», συνέχισε ο χρήστης.

Ένα άλλος χρήστης ανέφερε: «Είναι πραγματικά ένας γερουσιαστής των Φιλιππίνων; Έχουμε πραγματικά μπλέξει πολύ άσχημα!»

Η κυβέρνηση Ντουτέρτε αντιμετωπίζει κριτική σχετικά με την απάντησή της στο ναυάγιο ενός φιλιππινέζικου αλιευτικού σκάφους στις 9 Ιουνίου από ένα κινεζικό σκάφος που φέρεται να εγκατέλειψε το σημείο χωρίς να βοηθήσει τα 22 μέλη του πληρώματος.