Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο κάλεσε τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και αντίπαλό του για το χρίσμα των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη, όταν θυμήθηκε την εποχή που συνεργαζόταν «πολιτισμένα» με υπέρμαχους της λευκής φυλής στη Γερουσία, τη δεκαετία του 1970.

Ο Μπάιντεν «αποδεικνύει κατ’ επανάληψη ότι έχει αποκηρύξει τις αξίες του σύγχρονου Δημοκρατικού Κόμματος», σχολίασε ο δήμαρχος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το επιτελείο του πρώην προέδρου δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη σε ένα αίτημα να απαντήσει στις δηλώσεις αυτές.

Ο 76χρονος Μπάιντεν και ο 58χρονος ντι Μπλάζιο είναι οι δύο από τους 24 υποψηφίους που διεκδικούν το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Ο Μπάιντεν προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο ντι Μπλάζιο αγωνίζεται να ανεβεί από τις τελευταίες θέσεις.

Ο δήμαρχος εξοργίστηκε με τις δηλώσεις που έκανε ο πρώην αντιπρόεδρος το βράδυ της Τρίτης σε μια εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για τον προεκλογικό αγώνα του. Ο Μπάιντεν σχολίασε ότι οι Αμερικανοί ηγέτες έχουν απολέσει την ικανότητά τους να συνεργάζονται μεταξύ τους. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δύο υποστηρικτές του φυλετικού διαχωρισμού που υπηρετούσαν στη Γερουσία όταν εξελέγη και ο ίδιος, τους Δημοκρατικούς Τζέιμς Ίστλαντ από το Μισισίπι και Χέρμαν Τάλματζ από την Τζόρτζια.

Ο Ίστλαντ υπερασπιζόταν ανοιχτά την ανωτερότητα της λευκής φυλής, χαρακτήρισε κατώτερους τους μαύρους και αγωνιζόταν κατά της κατάργησης του φυλετικού διαχωρισμού στον Νότο. Όταν ο Μπάιντεν εξελέγη στη Γερουσία το 1973 υπηρέτησαν μαζί στην ίδια Επιτροπή.

«Τουλάχιστον υπήρχε κάποια ευγένεια. Κάναμε πράγματα. Δεν συμφωνούσαμε σχεδόν σε τίποτα. Αλλά κάναμε πράγματα, τα ολοκληρώναμε. Αλλά σήμερα, βλέπεις την απέναντι πλευρά και είσαι ο εχθρός. Όχι η αντιπολίτευση, ο εχθρός. Δεν μιλάμε πλέον οι μεν στους δε», είπε ο πρώην αντιπρόεδρος.

Ο ντι Μπλάζιο επέκρινε τον πολιτικό αντίπαλό του για την αναφορά του στον Ίστλαντ, αναρτώντας στο Twitter μια φωτογραφία του ίδιου με την Αφροαμερικανή σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. «Είμαστε στο 2019 και ο Τζο Μπάιντεν αναπολεί τις παλιές καλές ημέρες της «πολιτισμένης» συμπεριφοράς που αντιπροσώπευε ο Τζέιμς Ίστλαντ. Ο Ίστλαντ πίστευε ότι η πολυφυλετική οικογένειά μου θα έπρεπε να είναι παράνομη και ότι οι λευκοί δικαιούνταν να καταδιώκουν» τους μαύρους, κατέληξε ο ντι Μπλάζιο, χρησιμοποιώντας μια προσβλητική λέξη για τους Αφροαμερικανούς.