Όταν ήταν 17 ετών, η Κέισι Γκόντγουιν αναγκάστηκε να φύγει από την Πολιτεία της στις κεντρικές ΗΠΑ, το Μιζούρι, για να υποβληθεί σε άμβλωση κάπου αλλού όπου δεν χρειαζόταν να έχει την έγκριση των γονιών της. Σήμερα, 22 χρόνια αργότερα, η Γκόντγουιν δηλώνει ότι δεν θέλει καμία άλλη Αμερικανίδα να αναγκαστεί να ζήσει την εμπειρία αυτή.

Ωστόσο χιλιάδες συμπολίτισσές της μπορεί να αναγκαστούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, αν η μοναδική κλινική του Μιζούρι στην οποία γίνονται αμβλώσεις, στην πόλη Σεντ Λούις, χάσει σήμερα την άδεια λειτουργίας της, όπως επιθυμούν οι αρχές της συντηρητικής αυτής Πολιτείας.

Αν δεν εκδοθεί μια απόφαση της τελευταίας στιγμής από τη δικαιοσύνη, το Μιζούρι θα γίνει η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ σε σχεδόν μισό αιώνα στην οποία δεν θα γίνονται εκούσιες διακοπές κύησης.

«Έζησα αυτό που μπορεί να συμβεί σε τέτοιου είδους συνθήκες και δεν θέλω αυτό να ξανασυμβεί», σημείωσε η 39χρονη Κέισι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP από το σπίτι της στο Σεντ Λούις.

Ως παιδί «χριστιανικής» και «αυστηρής» οικογένειας, η Κέισι δεν είχε ποτέ σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. «Ήμουν πολύ αφελής: όταν έμεινα έγκυος, δεν ήθελα να το πιστέψω», διηγείται.

Όταν τελικά συνειδητοποίησε τι της συμβαίνει, στην 14η εβδομάδα κύησης, η 17χρονη ήξερε ότι δεν μπορούσε να κρατήσει το παιδί. «Αλλά δεν μπορούσα να μιλήσω γι’αυτό στους γονείς μου».

Έπειτα από μια ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 1973, η άμβλωση νομιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ, αλλά το Μιζούρι επέβαλε στους ανηλίκους την προσκόμιση γονικής άδειας.

«Επομένως έπρεπε να περάσω τον ποταμό και να πάω στο Ιλινόι. Αυτό προϋπόθετε να βρω κάποιον με αυτοκίνητο» και 1.000 δολάρια, ένα ποσό που θεωρείτο τότε περιουσία για ένα νεαρό κορίτσι από μια οικογένεια χαμηλού εισοδήματος.

Της πήρε έξι εβδομάδες για να καταφέρει τελικά να υποβληθεί σε άμβλωση στην άλλη όχθη του ποταμού Μιζούρι. «Ήταν τρομακτικό, επιπλέον ήταν μια πολύ σκληρή εμπειρία από σωματικής άποψης, γιατί είχα επιπλοκές», διηγείται. «Θα μπορούσε να είναι πολύ σοβαρό», προσθέτει.

«Ντροπή»

Η 39χρονη σήμερα Κέισι εξακολουθεί να πιστεύει ότι πήρε την σωστή απόφαση. «Είχα πέσει σε τέτοια κατάθλιψη που θα μπορούσα ίσως να αυτοκτονήσω αν δεν είχα κάνει άμβλωση…», λέει.

«Όμως η άμβλωση είναι μεγάλο στίγμα και αισθανόμουν για πολύ καιρό ντροπή», εξηγεί η μητέρα σήμερα δύο παιδιών, η οποία έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στην μόρφωσή τους.

Οι επιθέσεις που εξαπολύουν οι βουλευτές του Μιζούρι στην άμβλωση ήταν αυτό που την έκανε τώρα να βγει να μιλήσει. Η Πολιτεία είχε άλλες πέντε κλινικές στις οποίες γίνονταν αμβλώσεις πριν από δέκα χρόνια, προτού ωθήσει τις τέσσερις από αυτές να κλείσουν.

Την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω της δριμείας επίθεσης των συντηρητικών Πολιτειών στην άμβλωση, το Μιζούρι υιοθέτησε νόμο με τον οποίο απαγορεύεται η εκούσια διακοπή της κύησης από την όγδοη εβδομάδα, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει στις γυναίκες να προχωρούν σε διακοπή της κύησης μέχρι περίπου την 24η εβδομάδα.

Αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Κέισι. Χθες, Πέμπτη, πήρε μέρος σε διαδήλωση που είχε διοργανωθεί στην πόλη της σε υποστήριξη του δικαιώματος στην άμβλωση και της κλινικής του Σεντ Λούις.

Αν αυτό χαθεί, «βρίσκομαι απολύτως σε θέση να φανταστώ τι θα κάνουν οι γυναίκες», λέει. «Δεν θα σταματήσουν, επειδή η κυβέρνηση τους λέει ότι δεν είναι καλό να κάνουν άμβλωση, θα διακινδυνεύσουν», τονίζει.

Κάποιες θα κάνουν αυτό που έκανε κι αυτή, προειδοποιεί, ενώ άλλες «μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αποβάλουν μόνες τους, ψάχνοντας στο ίντερνετ…».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.