Κεφαλή αγάλματος του θεού Διόνυσου ηλικίας 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στη Ρώμη

Το αριστούργημα ήρθε στο φως από τείχος της αρχαίας αγοράς της ιταλικής πρωτεύουσας


ΚΟΣΜΟΣ
19:09
28/05/2019
Κεφαλή αγάλματος του θεού Διόνυσου ηλικίας 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στη Ρώμη
4
loading

Ένα ανεκτίμητο εύρημα αποκάλυψαν αρχαιολόγοι, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην καρδιά της Ρώμης, κοντά στα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής Αγοράς.

Οι επιστήμονες έμειναν άναυδοι μπροστά στην ανακάλυψη μίας μαρμάρινης κεφαλής που προέρχεται από μεγάλο άγαλμα του θεού Διονύσου, του Βάκχου της ελληνικής αρχαιότητας.

Όπως αναφέρει το Sputnik, η λατρεία του Έλληνα θεού είχε υιοθετηθεί και από τους Ρωμαίους, που επίσης τον τιμούσαν ως θεό του κρασιού, του χορού και της γονιμότητας.

«Οι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές σε ένα μεσαιωνικό τείχος όταν είδαν, κρυμμένο μέσα στη γη, ένα κεφάλι από λευκό μάρμαρο. Ήταν χτισμένο μέσα στο τείχος, συνιστώντας κατασκευαστικό υλικό, όπως συνέβαινε συχνά τον Μεσαίωνα. Μόλις ανασύρθηκε από το έδαφος, αποκαλύφθηκε όλο το μεγαλείο της ομορφιάς του. Το πρόσωπο είναι εκλεπτυσμένο, ευγενικό, νεαρό και θηλυκό, στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε πως θα μπορούσε να απεικονίζει τον Διόνυσο. Το κεφάλι θα καθαριστεί και στη συνέχεια θα εκτεθεί», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Αρχαιολογικό Πάρκο του Κολοσσαίου.

«Η Ρώμη συνεχίζει να μας εκπλήσσει κάθε μέρα. Το κεφάλι του αγάλματος είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Είναι ένα αριστούργημα», σχολίασε από την πλευρά της η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράγκι.

Όπως ανέφερε με τη σειρά του ο διευθυντής των αρχαιολογικών μουσείων της Ρώμης, το κεφάλι χρονολογείται μεταξύ 1ου αιώνα π.Χ. και 2ου αιώνα μ.Χ.

«Τα κενά μάτια, που πιθανώς ήταν γεμισμένα με γυαλί ή πολύτιμους λίθους, τοποθετούν χρονολογικά το κεφάλι στους πρώτους αιώνες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η επιφάνεια δεν είναι εντελώς ορατή επειδή ακόμη δεν έχει καθαριστεί προσεκτικά. Πιστεύουμε πως ενδεχομένως υπάρχουν ακόμη ίχνη του αρχικού χρώματος διατηρημένα στο στεφάνι γύρω από το μαλλιά», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Διόνυσος ήταν γιος του άρχοντα των θεών Δία και της Σεμέλης, της θνητής κόρης του βασιλιά της Θήβας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar όταν οι Έλληνες φτιάχνανε αγάλματα

  οι εβραίοι, οι αυτοαποκαλούμενοι \"εκλεκτοί του θεού\" που ήταν;

  1. avatar Όταν οι Αιγύπτιοι χτίζανε πυραμίδες

   Οι Έλληνες που ήτανε

   1. avatar @Όταν οι Αιγύπτιοι χτίζανε πυραμίδες

    Στην Ελλάδα

   2. avatar χαχα

    Δέν είχανε χρόνο δια πυραμίδες και άλλες κατασκευές,κάνανε ταξίδια στην αμερική και σε όλο τον κόσμο.........

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει