Ένα ανεκτίμητο εύρημα αποκάλυψαν αρχαιολόγοι, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην καρδιά της Ρώμης, κοντά στα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής Αγοράς.

Οι επιστήμονες έμειναν άναυδοι μπροστά στην ανακάλυψη μίας μαρμάρινης κεφαλής που προέρχεται από μεγάλο άγαλμα του θεού Διονύσου, του Βάκχου της ελληνικής αρχαιότητας.

Όπως αναφέρει το Sputnik, η λατρεία του Έλληνα θεού είχε υιοθετηθεί και από τους Ρωμαίους, που επίσης τον τιμούσαν ως θεό του κρασιού, του χορού και της γονιμότητας.

«Οι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές σε ένα μεσαιωνικό τείχος όταν είδαν, κρυμμένο μέσα στη γη, ένα κεφάλι από λευκό μάρμαρο. Ήταν χτισμένο μέσα στο τείχος, συνιστώντας κατασκευαστικό υλικό, όπως συνέβαινε συχνά τον Μεσαίωνα. Μόλις ανασύρθηκε από το έδαφος, αποκαλύφθηκε όλο το μεγαλείο της ομορφιάς του. Το πρόσωπο είναι εκλεπτυσμένο, ευγενικό, νεαρό και θηλυκό, στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε πως θα μπορούσε να απεικονίζει τον Διόνυσο. Το κεφάλι θα καθαριστεί και στη συνέχεια θα εκτεθεί», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Αρχαιολογικό Πάρκο του Κολοσσαίου.

«Η Ρώμη συνεχίζει να μας εκπλήσσει κάθε μέρα. Το κεφάλι του αγάλματος είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Είναι ένα αριστούργημα», σχολίασε από την πλευρά της η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράγκι.

Όπως ανέφερε με τη σειρά του ο διευθυντής των αρχαιολογικών μουσείων της Ρώμης, το κεφάλι χρονολογείται μεταξύ 1ου αιώνα π.Χ. και 2ου αιώνα μ.Χ.

«Τα κενά μάτια, που πιθανώς ήταν γεμισμένα με γυαλί ή πολύτιμους λίθους, τοποθετούν χρονολογικά το κεφάλι στους πρώτους αιώνες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η επιφάνεια δεν είναι εντελώς ορατή επειδή ακόμη δεν έχει καθαριστεί προσεκτικά. Πιστεύουμε πως ενδεχομένως υπάρχουν ακόμη ίχνη του αρχικού χρώματος διατηρημένα στο στεφάνι γύρω από το μαλλιά», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Διόνυσος ήταν γιος του άρχοντα των θεών Δία και της Σεμέλης, της θνητής κόρης του βασιλιά της Θήβας.