Οι δυτικές δυνάμεις θα προσφέρουν στο Ιράν την άρση κάποιων εκ των κυρώσεων τις οποίες επιβάλλουν στην Ισλαμική Δημοκρατία κατά την διάρκεια των συνομιλιών στο Αλμάτι, εάν η Τεχεράνη συμφωνήσει σε μέτρα για να αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters , ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Ισλαμική Δημοκρατία ενδέχεται να αντιμετωπίσει κι άλλες οικονομικές κυρώσεις εάν η διένεξη δεν επιλυθεί.

«Νομίζουμε ότι θα υπάρξει (η υπόσχεση περί άρσης) ορισμένων πρόσθετων κυρώσεων» στην επικαιροποιημένη πρόταση των δυτικών δυνάμεων προς το Ιράν, είπε η πηγή αυτή, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με ορισμένες δυτικές διπλωματικές πηγές οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία (η λεγόμενη ομάδα 5+1) θα προτείνουν την άρση των κυρώσεων στο εμπόριο χρυσού και πολύτιμων μετάλλων εάν η ιρανική ηγεσία συμφωνήσει να κλείσει τις υπόγειες εγκαταστάσεις της για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Φορντό. Όμως Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι αυτό δεν θα αρκέσει.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το Ιράν διαψεύδει τους δυτικούς ισχυρισμούς ότι επιδιώκει να αποκτήσει την δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Ακόμα, ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως ελπίζει η συνάντηση στο Αλμάτι να οδηγήσει στην επανάληψη των συνομιλιών σύντομα.

«Είμαστε έτοιμοι να επιταχύνουμε το ρυθμό των συναντήσεων και των συζητήσεών μας», είπε ο αξιωματούχος αυτός, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αρχίσουν διμερείς συνομιλίες με την Τεχεράνη εάν η ιρανική ηγεσία εννοεί σοβαρά κάτι τέτοιο.