Ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι επικράτησαν, χθες, στη συνεδρίαση της βουλγαρικής Βουλής, στη διάρκεια της οποίας το Σώμα ενέκρινε την παραίτηση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως πρόκειται για μια «πρώτη γεύση» της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων μέχρι τις επικείμενες πρόωρες εκλογές.

Υπέρ της παραίτησης του υπουργικού συμβουλίου, την οποία κατέθεσε αιφνιδιαστικά ο ίδιος ο Μπορίσοφ στις 20 Φεβρουαρίου, ψήφισαν 209 βουλευτές, κατά πέντε, ενώ ένας απείχε της ψηφοφορίας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος, ο πρόεδρος του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ) Λουτφί Μεστάν κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι «αντιμετώπιζαν τον επιχειρηματικό κόσμο με πολιτική άκρας Αριστεράς, ενώ τις κοινωνικές ανάγκες του λαού με υπερσυντηρητική πολιτική της άκρας Δεξιάς».

Ο ίδιος, επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική οδήγησε στη χρεοκοπία 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ η χώρα έγινε πρώτη σε φτώχεια και κοινωνική περιθωριοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 49% του πληθυσμού της να απειλείται άμεσα από την εξαθλίωση.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ κατήγγειλε την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, ότι οδήγησε την οικονομία «στο χείλος του γκρεμού, με τις σπατάλες δημοσίων πόρων και με την “πολιτική ομπρέλα” στο λαθρεμπόριο εκ μέρους των υψηλών κλιμακίων της εξουσίας».

Την υπεράσπιση του έργου της κυβέρνησης, δεδομένη της απουσίας του Μπόικο Μπορίσοφ από τη συζήτηση, έλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Τσβέταν Τσβετάνοφ, εξαπολύοντας φραστική επίθεση σε δύο μέτωπα κατά της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσβετάνοφ, κατήγγειλε τον πρώην πρωθυπουργό και νυν συμπρόεδρο του κεντροδεξιού «Γαλάζιου Συνασπισμού» Ιβάν Κόστοφ για σκανδαλώδεις – όπως είπε – υποθέσεις αποτυχημένων ιδιωτικοποιήσεων κατά τη διακυβέρνηση του. Ταυτόχρονα, κατήγγειλε τους Σοσιαλιστές για «διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα», το οποίο αποκάλεσε «γέννημα θρέμμα σας».

Κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποκίνησε τις διαμαρτυρίες των πολιτών τις τελευταίες μέρες που είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση της κυβέρνησης και για «διείσδυση κουκουλοφόρων προβοκατόρων, οι οποίοι πρωτοστατούν στα επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Απαντώντας στον κ. Τσβετάνοφ, ο συμπρόεδρος του «Γαλάζιου Συναπισμού» Μάρτιν Ντιμιτρόφ τόνισε ότι η ομιλία του κ. Τσβετάνοφ αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ «ούτε θέλει, ούτε μπορεί να κατανοήσει τα προβλήματα της χώρας και τνω πολιτών της και κατά συνέπεια, αδυνατεί να εξάγει τα αναγκαία συμπεράσματα και να αλλάξει πολιτική».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σεργκέι Στανίσεφ προειδοποίησε την υπό παραίτηση κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Τσβετάνοφ, ότι «σας επιβαρύνει προσωπικά όχι μόνο η πολιτική, αλλά και η νομική ευθύνη για τις δυνητικές συγκρούσεις και επεισόδια, τα οποία μπορούν να προκύψουν ως συνέπεια της μεταφοράς των υποστηρικτών του κόμματός σας από όλη τη χώρα για συγκεντρώσεις υποστήριξης του κ. Μπόικο Μπορίσοφ στη Σόφια», αναφερόμενος στο συλλαλητήριο εκατοντάδων υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος, υπό την «πολιορκία» των οποίων διαδραματίστηκε η συζήτηση της παραίτησης της κυβέρνησης στη Βουλή.

Στο τέλος της συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Μπορίσοφ και ο κ. Τσβετάνοφ απευθύνθηκαν στους υποστηρικτές του GERB, καλώντας τους να αποχωρήσουν ήσυχα. Οι δύο άνδρες τόνισαν ότι «εμείς (το GERB) είμαστε δημοκρατικό κόμμα και εκδηλώνουμε την πολιτική ενέργεια με νόμιμες δημοκρατικές διαδικασίες στις εκλογές».

Μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχαν αναφερθεί συγκρούσεις και επεισόδια ανάμεσα στις φιλοκυβερνητικές και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλά σημεία στο κέντρο της Σόφιας.