Την ώρα που η Κίνα αγωνίζεται να βάλει «φρένο» στη μεταδοτική ασθένεια που πλήττει τους χοίρους της, μια βρετανική εταιρεία δείχνει διατεθειμένη να προσφέρει μια ελπίδα. Θα πρέπει, όμως, πρώτα να πείσει τους καταναλωτές και την κυβέρνηση της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο ότι είναι κάτι τέτοιο θα είναι ασφαλές.

Η Genus Plc, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ζωικής γενετικής στον κόσμο, έχει αναπτύξει γονιμοποιημένα γουρούνια, τα οποία αντιστέκονται σε μια ιογενή ασθένεια που διασκορπίστηκε σε ολόκληρη την Κίνα πριν από μια δεκαετία. Μάλιστα, διαφαίνεται και η δυνατότητα εξάλειψης μιας πιο θανατηφόρου μόλυνσης, της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, η οποία απειλεί να εξαλείψει περισσότερο από το ένα τέταρτο των γουρουνιών στη χώρα.

Η εταιρεία, με έδρα το Μπέιζινγκστοουν, προετοιμάζεται να ξεκινήσει συνομιλίες με τις ρυθμιστικές Αρχές της Κίνας για να διαπιστώσει εάν μπορεί να δρομολογήσει την πώληση μιας σειράς γονιμοποιημένων ζώντων γουρουνιών, καθώς και σπέρματος αγριόχοιρου για τεχνητή γονιμοποίηση. Ωστόσο, υπάρχει το ζήτημα πως η Κίνα απαγορεύει να αποτελούν τρόφιμα οι λεγόμενοι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, καθώς υπάρχει επιφυλακτικότητα μεταξύ των καταναλωτών, έπειτα από αρκετά ζητήματα που αφορούσαν την ασφάλεια των τροφίμων.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, δήλωσε ο Ματ Κάλμπερτσον, διευθυντής της παγκόσμιας ανάπτυξης προϊόντων της Genus, πιο γνωστή ως PIC. Η συγκεκριμένη εταιρεία συνεργάζεται με την Beijing Capital Agribusiness Co. (BCA), μια κτηνοτροφική εταιρεία που ανήκει εξ’ ολοκλήρου στη δημοτική Αρχή του Πεκίνου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η συνεργασία αυτή θα ενισχύσει την τεχνογνωσία και την τεχνογνωσία της εταιρείας από τη Μεγάλη Βρετανία για την ανάπτυξη ασυσκεύαστων και γενετικά ενισχυμένων γουρουνιών, μέσω της εισχώρησής της σε μια τέτοια αγορά. Άλλωστε, η Κίνα έχει τους μισούς χοίρους του πλανήτη και η βιομηχανία χοιρινού κρέατος φτάνει σε τζίρο στα 128 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.