Σε ακύρωση της αγοράς του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία αναμένεται να προχωρήσει η Τουρκία, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «η κρίση της λίρας προφανώς κάνει τον Ερντογάν να αλλάξει γνώμη. Όπως μαθαίνει η Bild από διπλωματικούς κύκλους στην Άγκυρα, η συμφωνία για το αντιπυραυλικό σύστημα μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας δεν θα πραγματοποιηθεί».

Υπενθυμίζεται πως το θέμα αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό πως η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει την Τουρκία στο πρόγραμμα των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35, σε σχέση με την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει από την Μόσχα τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400. Τη δήλωση αυτή έκανε προς τους δημοσιογράφους η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας κατά την διάρκεια ενημέρωσης, Έλεν Λόρντ.

Η Bild, όπως αναφέρει ο «Πολίτης», παραθέτει δηλώσεις ανώνυμου υψηλόβαθμου διπλωμάτη στην Άγκυρα, ο οποίος και σημειώνει ότι «η οικονομική κρίση στην Τουρκία αυξάνεται, εξαιτίας της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Ερντογάν. Δεν θα υπάρξει παράδοση των S-400 τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κυρώσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον, οι οποίες σε συνδυασμό με την τρέχουσα κρίση της λίρας θα σήμαινε την οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας».

Στο ίδιο δημοσίευμα, παρατίθενται δηλώσεις του Γερμανού Πρέσβη στην Τουρκία, Μάρτιν Έρντμαν, που αναφέρει πως «θέλουμε η Τουρκία να μείνει στενά συνδεδεμένη στη δυτική συμμαχία και για τον λόγο αυτό είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι σχετικά με την αγορά των S-400».