Εσπευσμένα επιστρέφει από την Ευρώπη στην Τυνησία, ο πρόεδρος της χώρας, Μονσέφ Μαρζούκι, καθώς η «εύθραυστη» πολιτική μετάβαση, κλυδωνίζεται, μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις που προκάλεσε η δολοφονία του Τσόκρι Μπελάιντ, ανώτερου στελέχους της αντιπολίτευσης.

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Τυνησίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το έγκλημα, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων και να πυροβολούν στον αέρα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διαλύσουν τους διαδηλωτές στο Σίντι Μπουζίντ, απ όπου ξεκίνησε η εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Μπεν Άλι, δίνοντας το έναυσμα γι αυτό που αποκαλείται «Αραβική Άνοιξη».

Χρήση δακρυγόνων έκαναν αστυνομικοί και στην Τύνιδα, όπου χιλιάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Τσόκρι Μπελάινντ, ανώτερο στέλεχος του κόμματος των «Δημοκρατών Πατριωτών», δολοφονήθηκε από αγνώστους έξω από το σπίτι του.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μπελαΐντ είχε κατηγορήσει το κυβερνών «Ενάχντα» πως προσέλαβε «μισθοφόρους» για να επιτεθούν σε συνάντηση του κόμματός του.

«Το Ενάχντα είναι εντελώς αθώο για την δολοφονία του Μπελαΐντ. Είναι πιθανό το κυβερνών κόμμα να πραγματοποιήσει μία δολοφονία, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα να διαταράξει τις επενδύσεις και τον τουρισμό;» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Ρατσέντ Γκανούτσι, στο πρακτορείο Reuters.

Κατηγόρησε για τη δολοφονία αυτούς που θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα στην δημοκρατική μετάβαση της Τυνησίας, μετά την εξέγερση του 2011.

«Σήμερα η Τυνησία βρίσκεται στο μεγαλύτερο πολιτικό αδιέξοδο από την εποχή της επανάστασης. Θα πρέπει να παραμείνουμε ήσυχοι και να μην εισέλθουμε σε έναν κύκλο βίας. Χρειαζόμαστε την ενότητα περισσότερο από ποτέ», είπε.

Έντονα καταδίκασε τη δολοφονία και ο πρόεδρος της Τυνησίας, Μονσέφ Μαρζούκι, ο οποίος δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι θα πολεμήσει όσους είναι αντίθετοι στην πολιτική μετάβαση στη χώρα του. «Πρόκειται για ένα γράμμα που μας έστειλαν, το οποίο εμείς αρνούμαστε να ανοίξουμε. Απορρίπτουμε αυτό το μήνυμα και θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τους εχθρούς της επανάστασης» είπε.

Ο Τυνήσιος πρόεδρος, ο οποίος επρόκειτο να συμμετάσχει αύριο σε σύνοδο στο Κάιρο, θα επιστρέψει στην πατρίδα του σε μία προσπάθεια να συμβάλλει στην αποκατάσταση της τάξης.