Τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων» δημοτικών εκλογών στην Τουρκία ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αμφιλεγόμενη ακύρωση της νίκης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

«Καταγράψαμε την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», σημείωσε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς να σχολιάσει τις εξελίξεις.

«Ευχόμαστε μια ελεύθερη, δίκαιη και διαφανή εκλογική διαδικασία που θα γίνει σεβαστή πλήρως από όλους τους παράγοντες ώστε η βούληση των ψηφοφόρων να εκφραστεί στα αποτελέσματα. Μια υγιής τουρκική δημοκρατία είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και των εταίρων της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και βοηθά να έχουμε έναν σταθερό, ακμάζοντα και αξιόπιστο σύμμαχο», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP ηττήθηκε στις εκλογές της 31ης Μαρτίου στο προπύργιό του, την Κωνσταντινούπολη. Υποστήριξε όμως ότι διαπράχθησαν πολλές παρατυπίες και τελικά, μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές, δικαιώθηκε από το YSK.

Μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων και την προκήρυξη νέων εκλογών για τις 23 Ιουνίου, η αντιπολίτευση κατήγγειλε ένα «πραξικόπημα στις κάλπες». Από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η Γερμανία έκανε λόγο για μια «αδιαφανή» και «ακατανόητη» απόφαση ενώ η Γαλλία σημείωσε ότι προκαλεί «ερωτηματικά».