Σ’ ένα φτηνό πυροτέχνημα που προοριζόταν αποκλειστικά για υπαίθρια χρήση, οφείλεται η πυρκαγιά που στοίχισε την Κυριακή τη ζωή σε 235 ανθρώπους σε νυχτερινό κέντρο της Βραζιλίας, όπου πολλές πόλεις ανακοίνωσαν αυστηρούς ελέγχους σ’ αυτούς τους χώρους διασκέδασης.

Εκτός από τους 235 νεκρούς, υπάρχουν και τουλάχιστον 116 τραυματίες, εκ των οποίων οι 75 κινδυνεύουν σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αλεξάντρ Παντίλια.

Όπως δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας της Σάντα Μαρία όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία Σάντα Μαρία οι μουσικοί του συγκροτήματος που εμφανιζόταν στο κέντρο αγόρασαν ένα πολύ φτηνό βεγγαλικό ξέροντας πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στην ύπαιθρο. «Το ήξεραν και εντούτοις χρησιμοποίησαν αυτό το μοντέλο που προορίζεται για υπαίθριους χώρους για να κάνουν οικονομία επειδή ήταν φτηνό», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν την εκδοχή πολλών αυτοπτών μαρτύρων, σύμφωνα με τους οποίους ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση, προκάλεσε την πυρκαγιά ρίχνοντας ένα πυροτέχνημα, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται. Ο επιθεωρητής ανέφερε και άλλους παράγοντες που συνέβαλαν στην τραγωδία, όπως την έλλειψη φωτισμού ασφαλείας, τις εύφλεκτες επενδύσεις στους τοίχους και το ταβάνι ή τους πυροσβεστήρες που δεν λειτουργούσαν.

Η ντισκοτέκ ήταν γεμάτη φοιτητές και υπερπλήρης τη στιγμή του δυστυχήματος, σύμφωνα με τις βραζιλιάνικες αρχές. Η αστυνομία ερευνά την εξαφάνιση ενός υπολογιστή που έχει καταγράψει τις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν πως οι κάμερες επιτήρησης ήταν εδώ και μήνες χαλασμένες.

Πολλές πόλεις της Βραζιλίας ανακοίνωσαν αυστηρούς ελέγχους στα νυχτερινά κέντρα για να μην επαναληφθεί η τραγωδία της Σάντα Μαρία. Στο Μανάους, την πρωτεύουσα της Αμαζονίας, δεκαπέντε νυκτερινά κέντρα υποχρεώθηκαν να κλείσουν ήδη από τη Δευτέρα. Άλλες πόλεις ακολουθούν την έκκληση της προέδρου Ντίλμα Ρουχέφ «να υπάρξει δέσμευση ότι μια τέτοια τραγωδία δεν θα επαναληφθεί ποτέ».