H διαφθορά είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία στην Ευρώπη, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ, επικαλούμενος έρευνες που αναδεικνύουν την σχεδόν καθολική δυσφορία των πολιτών στην Ε.Ε. για φαινόμενα αυτής της φύσης.

Απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Γιάγκλαντ τόνισε ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα 3/4 των πολιτών της Ε.Ε. βλέπουν τη διαφθορά ως βασικό πρόβλημα στη χώρα τους και το 50% αισθάνεται ότι το επίπεδο της διαφθοράς έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

«Τη βρίσκουμε σε όλες τις χώρες», σημείωσε ο γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Για παράδειγμα, στη Φιλανδία δικάζονται διευθυντές μεγάλης βιομηχανίας εξοπλισμών για υποθέσεις διαφθοράς σε διάφορες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε μία από τις χώρες αυτές, τη Σλοβενία η κυβέρνηση κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς», που δείχνει εμπλοκή του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σε σκάνδαλα δωροδοκίας, επισήμανε.

Καταλήγοντας, ο κ. Γιάγκλαντ και τόνισε ότι η συζήτηση για τη διαφθορά είναι αναγκαία τώρα, καθώς οι άνθρωποι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο κράτος δικαίου.