Αρνητική ήταν η απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης Μόντι σχετικά με το αίτημα των Ιταλών φοιτητών οι οποίοι σπουδάζουν στο εξωτερικό συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Erasmus να μπορέσουν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου από την προσωρινή χώρα παραμονής τους.

«Υπάρχουν ουσιαστικές δυσκολίες που δεν μπορούν να ξεπεραστούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της για το θέμα αυτό η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση εξήγησε ότι θα προέκυπτε ζήτημα «σεβασμού του Συντάγματος» της χώρας αλλά και διακρίσεων: εάν ικανοποιούσε το αίτημα θα το έπραττε μόνον για τους φοιτητές εκείνους που βρίσκονται στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus, αφήνοντας ακάλυπτους όσους είναι εκτός των εθνικών συνόρων χωρίς να συνδέονται με αυτό.

Η κυβέρνηση εξέφρασε την ευχή «η μελλοντική αλλαγή του εκλογικού νόμου να λάβει υπόψη της το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα ανέφεραν πως άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, επιτρέπουν εδώ και καιρό σε φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus να ψηφίζουν χωρίς να επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Μετά την απόφαση αυτή της κυβέρνησης Μόντι, η μόνη λύση που έχουν οι 25.000 Ιταλοί φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να επωφεληθούν των μειωμένων τιμών -κατά 70%- στα αεροπορικά εισιτήρια που έχει ανακοινωθεί ότι πρόκειται να τους διατεθούν.