Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε το αμερικανικό έθνος να ενώσει τις δυνάμεις του «ως μία χώρα» και «ένας λαός», προσθέτοντας πως ο τόπος αφήνει πίσω του πλέον την οικονομική κρίση και τους δύο πολέμους (σε Ιράκ και Αφγανιστάν) που είχαν διχάσει τη χώρα πριν αναλάβει την προεδρία προ τετραετίας.

«Αυτή η γενεά των Αμερικανών δοκιμάσθηκε από τις κρίσεις που χαλύβδωσαν την αποφασιστικότητά μας και τις αντοχές μας», πρόσθεσε στην εναρκτήρια ομιλία του μετά την ορκωμοσία του για την δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο. «Μία δεκαετία πολέμου τελειώνει. Μία οικονομική ανάκαμψη ξεκινά», επεσήμανε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν «το χάρισμα να επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους». «Αμερικανοί συμπολίτες μου, είμαστε γεννημένοι για τούτη τη στιγμή και θα την αδράξουμε, όσο μπορούμε να την αδράξουμε μαζί», επισήμανε.

«Πάντοτε κατανοούσαμε πως όταν οι καιροί αλλάζουν πρέπει να αλλάζουμε κι εμείς, αυτή η προσήλωσή μας στις ιδρυτικές μας αρχές απαιτεί νέες απαντήσεις στις νέες προκλήσεις», δήλωσε ενδεικτικά.

Ο Ομπάμα ζήτησε να συνδυασθούν οι νέες ιδέες με την τεχνολογία, ώστε «να ξαναφτιάξουμε την κυβέρνησή μας, να μεταρρυθμίσουμε τον φορολογικό μας κώδικα, να αναδιαμορφώσουμε τα σχολεία μας και δώσουμε ώθηση στους πολίτες μας με ικανότητες που χρειάζονται για να εργασθούν σκληρότερα, να μάθουν περισσότερα και να φθάσουν ψηλότερα».

Ο Ομπάμα σημείωσε πως χρειάσθηκαν «σκληρές επιλογές» προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα και το κόστος της δημόσιας υγείας και δήλωσε πως η χώρα «θα απαντήσει στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, διατηρώντας το πνεύμα του ότι η απραξία συνιστά μία προδοσία προς τα παιδιά μας και τις επερχόμενες γενεές».

Στην ομιλία του, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Ομπάμα δεν απέφυγε να αναφερθεί στην ανάγκη δράσης σε πολλά και διαφορετικά επείγοντα ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και στη μάχη κατά της ένοπλης βίας.

Κάνοντας μια επίκληση στο κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης της ανεξαρτησίας, ο Ομπάμα δήλωσε στο παριστάμενο πλήθος πως «το ταξίδι δεν πρόκειται να σταματήσει» όσο δεν επιλύονται αυτά τα θέματα.

Συνεχίζοντας την περιγραφή των παραμέτρων της πολιτικής του κατά τη δεύτερη θητεία του, ο Ομπάμα δεσμεύτηκε πως θα διατηρήσει τις «σθεναρές συμμαχίες» της χώρας σε όλον τον κόσμο και πως θα ενισχύσει τους θεσμούς εκείνους που θα διευκολύνουν την αντιμετώπιση των κρίσεων στο εξωτερικό: «κανείς δεν έχει μεγαλύτερο συμφέρον για έναν ειρηνικό κόσμο από τις πιο ισχυρή χώρα», επεσήμανε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, υποσχόμενος να κάνει ό,τι μπορεί για «να στηριχθεί η δημοκρατία στην Ασία, την Αφρική, την Αμερικανική Ήπειρο και τη Μέση Ανατολή».

Ο Ομπάμα ζήτησε οι προσπάθειες να εστιασθούν στην ευημερία της μεσαίας τάξης, αντί για την επαύξηση μίας αφρόκρεμας ολίγων και κάλεσε τους πολιτικούς να βάλλουν στο περιθώριο τις κομματικές διαφορές τους όταν αντιμετωπίζουν πιεστικά οικονομικά προβλήματα.

«Η αμερικανική ευημερία θα πρέπει να στηρίζεται στους ευρείς ώμους της μεσαίας τάξης. Δεν μπορούμε να αναγάγουμε λανθασμένα την απολυταρχία σε αρχή, ή να αντικαθιστούμε την πολιτική με το θέαμα, ή να θεωρούμε την βωμολοχία ως έλλογο διάλογο. Θα πρέπει να δρούμε, έχοντας γνώση πως η δουλειά μας δεν είναι πάντοτε τέλεια», πρόσθεσε ο Ομπάμα στην ομιλία του από το κλιμακοστάσιο του Καπιτωλίου.

Στον απόηχο των παρατηρήσεων του προέδρου για συνεργασία μεταξύ των δύο αντιπάλων κομμάτων του Κοινοβουλίου στα επείγοντα και πιεστικά οικονομικά θέματα, οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων προγραμμάτισαν νέα ψηφοφορία στο Σώμα την Τετάρτη για την τετράμηνη επέκταση της δανειοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο στο νέο νομοσχέδιο να προστίθεται το ανώτατο όριο του δυνατού δανεισμού.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής δηλώνεται πως το νομοσχέδιο αποβλέπει στην «πλήρη διασφάλιση και την έγκαιρη αποπληρωμή των υποχρεώσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ έως τις 19 Μαΐου 2013».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.