Το κυβερνών δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) της Ισπανίας, αναγκάστηκε εκ νέου σήμερα να υιοθετήσει αμυντική στάση απέναντι σε ένα νέο σκάνδαλο διαφθοράς που αποκάλυψε ο Τύπος της χώρας και κινδυνεύει να καταρρακώσει εν γένει την πολιτική τάξη, που ήδη πλήττεται λόγω των χειρισμών της σε ό,τι αφορά την κατάσταση της οικονομίας.

Η δεύτερη τη τάξει του ΡΡ, κόμματος που κυβερνά στην περιφέρεια της Μαδρίτης όπως και σε πολλές άλλες Αυτόνομες Περιοχές, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ διέψευσε «κατηγορηματικά» πως για όσο διάστημα η ίδια τελεί ΓΓ του κόμματος στελέχη του έλαβαν παράνομες χρηματοδοτήσεις, κυρίως προερχόμενες από ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως αποκαλύπτει η κεντροδεξιά εφημερίδα El Mundo.

Η ίδια υποστήριξε πως δεν έχει ενημερωθεί «εάν κάτι τέτοιο έχει γίνει πριν» την τοποθέτησή της στην γραμματεία του κόμματος το 2008 από τον σημερινό πρωθυπουργό και πρόεδρό του κόμματος, Μαριάνο Ραχόι.

«Οι λογαριασμοί του ΡΡ είναι καθαροί, διαυγείς και ελεγμένοι από το Γενικό Λογιστήριο», πρόσθεσε η ίδια, η οποία απευθυνόμενη στους βουλευτές της παράταξής τους είπε: «ανήκετε σε ένα μεγάλο κόμμα που υπερασπίζεται την ευπρέπεια και στο οποίο εκείνος που διαπράττει το παραμικρό το πληρώνει».

Επικαλούμενη «πέντε αξιόπιστες πηγές που πρόσκεινται στις διαδοχικές ηγεσίες του κόμματος», η El Mundo ενημερώνει πως ο πρώην ταμίας του ΡΡ Λουίς Μπάρθενας διένειμε επί δύο δεκαετίες φακέλους με 5 έως 15.000 ευρώ σε ηγετικά στελέχη, πέραν του επίσημου μισθού τους.

Ο Μπάρθενας διώκεται δικαστικά για μια άλλη υπόθεση, που αφορά αδήλωτα κεφάλαια που διατηρούσε σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία και είχε επιχειρήσει να νομιμοποιήσει, μολονότι δεν είχε υποβάλλει την ειδική δήλωση για τη χορήγηση φορολογικής αμνηστίας.

«Ο Ραχόι, που σύμφωνα με τις πηγές του ΡΡ ουδέποτε εισέπραξε αυτά τα επιπλέον ποσά, είχε διατάξει τη ντε Κοσπέδαλ να θέσει τέλος σε αυτήν την πρακτική το 2009», υποστηρίζει η εφημερίδα, η οποία χαρακτήρισε την υπόθεση «ατομική βόμβα» για το κόμμα.

«Τα χρήματα προέρχονταν από προμήθειες (. . .) από κατασκευαστικές εταιρείες, ασφαλιστικούς ομίλους και ανώνυμους δωρητές» και επωφελούμενοι ήσαν «μέλη της εκτελεστικής γραμματείας, βουλευτές και άλλα μέλη του κομματικού μηχανισμού».

Η δημοσίευση των νέων αποκαλύψεων, παρά τις διάφορες εξηγήσεις που έσπευσε να δώσει η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, προκάλεσε νέο ορυμαγδό επικρίσεων. «Ο κ. Ραχόι θα πρέπει να δώσει πάραυτα εξηγήσεις», διεμήνυσε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλφρέδο Πέρεθ Ρουβαλκάβα.