Αποκαλυπτικό είναι το πρώτο θέμα της Deutsche Welle για τους Γερμανούς γιατρούς, που ξεκινά διερωτώμενη αν τα «τσεπώνουν» οι ιδιώτες γιατροί χρήματα από τις φαρμακοβιομηχανίες για να συνταγογραφήσουν συγκεκριμένα σκεύασμά τους.

Η συζήτηση ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με αφορμή απόφαση εφετείου, το οποίο αποφάνθηκε ότι χρηματισμός ιδιώτη γιατρού από φαρμακευτική εταιρεία για συνταγογράφηση συγκεκριμένου φάρμακου δεν εμπίπτει σε αξιόποινη πράξη που να προβλέπεται από τον γερμανικό Ποινικό Κώδικα.

Ο τομέας υγείας διακρίνεται από την πολυπλοκότητά και την αδιαφάνειά του, υποστηρίζει η Deutsche Welle. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι γιατροί μπορούν να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη συνεργαζόμενοι με φαρμακοποιούς και φαρμακευτικές εταιρείες.

Αν, για παράδειγμα, ένα γιατρός στείλει τον ασθενή του να αγοράσει ένα σκεύασμα κατά του καρκίνου αξίας 1.000 ευρώ από συγκεκριμένο φαρμακείο της γειτονιάς του, τότε ο φαρμακοποιός για να τον ευχαριστήσει, του εξασφαλίζει ποσοστό επί των κερδών του ή άλλα χρηματικά οφέλη. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις φαρμακοβιομηχανίες.

«Υπάρχει σχετική πρακτική» παραδέχεται στη DW ο δικηγόρος Μάλτε Πασάρζ. «Είναι τραβηγμένο όμως το να ισχυρίζεται κανείς ότι το φαινόμενο της διαφθοράς των γιατρών είναι διαδεδομένο» τονίζει. «Δεν είναι σωστό να γενικεύουμε και να κατηγορούμε όλους τους γιατρούς συλλήβδην. Υπάρχει όμως μια σχετική πρακτική στον τομέα υγείας.

Πρόκειται για μεγάλη αγορά, επιρρεπή σε τέτοιους πειρασμούς». Το πόσο όμως διαδομένο είναι πράγματι το φαινόμενο του χρηματισμού των γιατρών, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, διότι δεν υπάρχει τρόπος καταγραφής των περιστατικών.

«Σύμφωνα με το δίκαιο άσκησης ιατρικού επαγγέλματος απαγορεύεται σε ένα γιατρό να δέχεται χρήματα ή άλλου είδους χρηματικά οφέλη για να συνταγογραφεί συγκεκριμένα παρασκευάσματα» τονίζει ο Φρανκ Ούλχριχ Μοντγκόμερυ, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου.

«Όταν το μάθουμε από τις εφορίες, τότε ξεκινάμε τη διαδικασία εξακρίβωσης και σε περίπτωση που το περιστατικό επιβεβαιωθεί, τότε μπορεί να επιβληθεί από χρηματικό πρόστιμο μέχρι και αφαίρεση άδειας εξάσκησης επαγγέλματος.

Όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σπάνια μια τέτοια περίπτωση γίνεται γνωστή». Ο Φρανκ Ούλχριχ Μοντγκόμερυ υποστηρίζει ότι τέτοια περιστατικά δεν αντιμετωπίζονται κάνοντας πιο αυστηρές τις διατάξεις του ποινικού δικαίου, αφού ο ιατρικός κλάδος διαθέτει τα δικά του εργαλεία αντιμετώπισης. Εκείνο που χρειάζεται είναι διευκολύνσεις στην έρευνα και απλοποίηση στην διαδικασία επιβολής της τιμωρίας.

Διαφάνεια και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου είναι το αίτημα των καιρών, επιμένει ο δικηγόρος Μάλτε Πασάρζ παραπέμποντας σε άλλες χώρες, όπου η νομοθεσία είναι πιο προχωρημένη. Και υπογραμμίζει ότι πολύ πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι οι γιατροί τη σημασία του προβλήματος στις σωστές του διαστάσεις.